Feltétnek vagy főételnek is fogyaszthatjuk, kitűnően fagyasztható, könnyen melegíthető, elkészíteni egyszerű. A kulcs, a paprika, a hagyma és a hús minősége. Igyekezzünk minél szebb, kevésbé kövéres húst vásárolni (persze csak ha nem rajongunk a zsírosabb darabokért). Ha nem értünk hozzá, kérjük meg a hentest, válasszon ő helyettünk. Ha ismeretlen húsfélét készülök venni, mindig őszintén közlöm a szakemberrel, és jelzem, hogy amennyiben szép árut kapok, úgy egy újabb vásárlóval fog bővülni állandó vevőköre. Ez mindig beválik. Szerintem érdemes kipróbálni. A pörkölt költségeiről itt olvashattok bővebben.
Lencsefőzeléken feltétként
Egyszerű sertéspörkölt - lapockából
Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka
2 kisebb vagy 1 nagy fej vöröshagyma
só (3 nagy csipet vagy több)
bors (1 csipet)
3 teáskanál pirospaprika
víz (1 dl)
3 evőkanál olaj
1 kicsi paradicsom
1/2 zöldpaprika
A húst alaposan megmossuk, és nagyobb (kb. 2x2cm-es) darabokra vágjuk. Közben az olajat elkezdjük melegíteni egy lábosban, és megpucoljuk, majd felaprítjuk a hagymát. Üvegesre pirítjuk közepes lángon, gyakran megkeverve. Ha ez kész, lehúzzuk a tűzről, és kissé hagyjuk kihűlni. 1-2 perc elteltével megszórjuk a pirospaprikával, jól elkeverjük, majd ráborítjuk a húst, és visszahelyezzük a tűzre. Beledobáljuk a felaprított vagy éppen nagyobb darabokban hagyott zöldséget, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a vízzel. Jól elkeverjük, felforraljuk, és fedő alatt lassú tűzön főzzük, amíg puha nem lesz. Ez kb. 45 perc. Amikor letelt a főzési idő, vegyük le a fedőt, és kóstoljuk meg. Ízesítsük még szükség szerint.
Tanács:
Ha nem szeretjük a zsírosabb részeit a lapockának, attól még nyugodtan belefőzhetjük, mert az ízének nem árt, sőt. Én nagyobb méretűre szoktam hagyni, hogy meg tudjam különböztetni a sovány falatoktól.
Ha soknak találjuk a levét, mikor megfőtt a hús, magas lángon, fedő nélkül forraljuk el a feleslegesnek ítélt levet.
Célszerű egyszerre legalább ekkora mennyiséggel dolgozni, mert így érnek össze az ízek igazán, és munkát is spórolhatunk, hiszen a maradékot ehetjük másnap nokedlivel, tejföllel lazítva, vagy készülhet belőle hortobágyi húsos palacsinta is. De akár le is fagyaszthatjuk, nem fog ártani neki.