Egyszerű sertéspörkölt - lapockából
2014. június 21. írta: orkat

Egyszerű sertéspörkölt - lapockából

Feltétnek vagy főételnek is fogyaszthatjuk, kitűnően fagyasztható, könnyen melegíthető, elkészíteni egyszerű. A kulcs, a paprika, a hagyma és a hús minősége. Igyekezzünk minél szebb, kevésbé kövéres húst vásárolni (persze csak ha nem rajongunk a zsírosabb darabokért). Ha nem értünk hozzá, kérjük meg a hentest, válasszon ő helyettünk. Ha ismeretlen húsfélét készülök venni, mindig őszintén közlöm a szakemberrel, és jelzem, hogy amennyiben szép árut kapok, úgy egy újabb vásárlóval fog bővülni állandó vevőköre. Ez mindig beválik. Szerintem érdemes kipróbálni. A pörkölt költségeiről itt olvashattok bővebben.

sertesporkolt_fozeleken.jpg

Lencsefőzeléken feltétként

Egyszerű sertéspörkölt - lapockából

 

Hozzávalók:

1 kg sertés lapocka

2 kisebb vagy 1 nagy fej vöröshagyma

só (3 nagy csipet vagy több)

bors (1 csipet)

3 teáskanál pirospaprika

víz (1 dl)

3 evőkanál olaj

1 kicsi paradicsom

1/2 zöldpaprika

A húst alaposan megmossuk, és nagyobb (kb. 2x2cm-es) darabokra vágjuk. Közben az olajat elkezdjük melegíteni egy lábosban, és megpucoljuk, majd felaprítjuk a hagymát. Üvegesre pirítjuk közepes lángon, gyakran megkeverve. Ha ez kész, lehúzzuk a tűzről, és kissé hagyjuk kihűlni. 1-2 perc elteltével megszórjuk a pirospaprikával, jól elkeverjük, majd ráborítjuk a húst, és visszahelyezzük a tűzre. Beledobáljuk a felaprított vagy éppen nagyobb darabokban hagyott zöldséget, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a vízzel. Jól elkeverjük, felforraljuk, és fedő alatt lassú tűzön főzzük, amíg puha nem lesz. Ez kb. 45 perc. Amikor letelt a főzési idő, vegyük le a fedőt, és kóstoljuk meg. Ízesítsük még szükség szerint. 

Tanács:

Ha nem szeretjük a zsírosabb részeit a lapockának, attól még nyugodtan belefőzhetjük, mert az ízének nem árt, sőt. Én nagyobb méretűre szoktam hagyni, hogy meg tudjam különböztetni a sovány falatoktól.

Ha soknak találjuk a levét, mikor megfőtt a hús, magas lángon, fedő nélkül forraljuk el a feleslegesnek ítélt levet.

Célszerű egyszerre legalább ekkora mennyiséggel dolgozni, mert így érnek össze az ízek igazán, és munkát is spórolhatunk, hiszen a maradékot ehetjük másnap nokedlivel, tejföllel lazítva, vagy készülhet belőle hortobágyi húsos palacsinta is. De akár le is fagyaszthatjuk, nem fog ártani neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr616396383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása