Túrós villámlepény
2013. május 27. írta: orkat

Túrós villámlepény

Ha nem szeretsz tésztát gyúrni, vagy épp csak nincs kedved hozzá, de ennél valami finom házi készítésű süteményt, nem kérdés, rátaláltál a megoldásra. A helyzet az, hogy a sors komoly csuklófájdalommal ’ajándékozott meg’, pont akkor, mikor 20 fős vendégsereget kellett vendégül látnunk. Természetesen Édesanyámhoz fordultam, aki az évek során komoly cukrászteljesítményekkel édesítette meg családi összejöveteleinket, és nem is csalódtam. Rögtön előállt ezzel a fantasztikus, gyúrás nélküli, csak ’összedobálod - egymásra szórod sütemény’ receptjével, és egy csapásra megoldódni látszott minden! Szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a túrós édességeket. A neve nem csak az előkészületekre, hanem az elfogyasztás idejére is vonatkozik… Ha nem hiszitek, próbáljátok ki!

VILLÁMLEPÉNY

 

Tésztához: (a zárójelben nagyobb tepsire való mennyiségek vannak)

25 dkg liszt (37 dkg)

17 dkg porcukor ( 25 dkg)

1 cs. sütőpor (1,5 cs.)

10 dkg vaj (15 dkg vaj)

 

Tetejére:

3 tojás (4 tojás)

2 kicsi tejföl (1 nagy pohár tejfel)

 

Töltelék:

35 dkg túró (50 dkg)

60 dkg alma (kb. 1 kg)

barna cukor (megszórni a tölteléket – illetve az almát édesíteni ízlés szerint)

kb. 1 teáskanál fahéj

 

A vaj felével kikenem a tepsit. A lisztet, cukrot, sütőport összekeverem, és a felét beleszórom a tepsibe. A tölteléket rászórom: először a túrót – barna cukorral megszórva, majd a reszelt almát, fahéjjal és cukorral ízesítve (levét kifacsarva) rászórom a lisztre. A lisztes keverék másik felét rászórom a töltelékre. A vaj másik felét rádarabolom a tetejére, majd a tojást elkeverem a tejföllel (ezt is célszerű ízesíteni, mondjuk a kifacsart alma levével és vaníliás cukorral) és ráöntöm. Lehetőleg takarja az egészet be. Nem kell szépen kinéznie, ez éppen attól jó, hogy rusztikus. Előmelegített sütőben 70-80 percig 180 fokon sütni.

Tanács:

Ha a teteje nagyon barnulna, alufóliával szoktam letakarni - különösen a széle szeret megsülni előbb.

Tölteléknek jó bármilyen darabolt vagy reszelt gyümölcs, de simán túrós is lehet.

A legfinomabb, ha még langyosan fogyasztjuk, vagy kissé megmelegítjük, ha már kihűlt.

 blog_6.jpg

 Köszönet Édesanyámnak a receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr805321175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Warnika 2013.07.12. 09:43:09

Megcsináltam, csak túrósra, és egy pohár tejföl plusz egy pohár tejszín került bele, plusz fél kiló túró :) isteni lett, szuperek a receptjeid, ezekre mondja apukám mindig: egyszerű de nagyszerű!

Minden nap felnézek és várom az újakat :) Hajrá :)

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2013.07.12. 22:00:44

@Warnika: Örülök!!! Én valóban az egyszerű de nagyszerű híve vagyok. És az egészség sem utolsó szempont, de véletlenül sem az ízek rovására... :D (Ma is tettem fel egy túrótorta receptet:))
süti beállítások módosítása