Muffin. Ha nincs sok időm, de mégis össze kéne dobni valami finomságot, mert vendégek jönnek, az egyik legegyszerűbb és szinte elronthatatlan sütemény a muffin. Nem igényel túl sok hozzávalót, és pár szem dióval, csoki darabkával vagy aszalt gyümölccsel különlegessé varázsolhatjuk az amúgy szimpla édességet. Egy pohár tejjel vagy tejeskávéval uzsonnára ideális csemege. Ha egészséges hozzávalókat használunk, bátran megkínálhatjuk gyermekünket is, csak az egy éves kort kell megvárni.
Narancsos diós muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt (25 dkg)
1 csomag sütőpor
¼ csésze cukor (kb. 5dkg)
10 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál reszelt narancshéj
2 tojás
1 csésze narancslé (2,5 dl)
dió (kb. 10 dkg)
A száraz hozzávalókat összeszitáljuk (liszt, sütőpor), belereszeljük a narancshéjat, elkeverjük. Közben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a cukrot és a tojást, majd habverővel kikeverjük. Hozzáöntjük a narancslevet, összekeverjük. Borítsuk hozzá a száraz hozzávalókhoz, és keverjük simára. A muffin formákat béleljük ki papírral, majd kanalazzunk beléjük tésztát, kb. félig. Szórjuk meg durvára vágott dióval, tegyünk még egy kanál tésztát a tetejére és díszítsük egy szem fél dióbéllel. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig. Ha kész, 5 percig hagyjuk a formában, majd tegyük ki rácsra a muffinokat, és ott hagyjuk kihűlni őket. Ízlés szerint kínálhatjuk csoki szósszal vagy tejszínhabbal is, de magában is nagyon finom, üde ízzel találkozhatunk.
Tanács:
Én teljes kiőrlésű és zabpehely lisztet használtam fele-fele arányban, a cukor helyett pedig mézet tettem bele, hogy egészségesebb legyen.
Ha szeretnénk, a durvára vágott diót bele is keverhetjük a tésztába.
A sütés közben az első 15 percben nem szabad kinyitni a sütőt, mert akkor nem lesz kellően magas a süteményünk.
Ha meg szeretnénk kínálni gyermekünket is, csak nagyon kevés diót használjunk, vagy akár ki is hagyhatjuk egy-egy sütiből, mert allergizálhat.