Narancsos diós muffin
2013. március 08. írta: orkat

Narancsos diós muffin

Muffin. Ha nincs sok időm, de mégis össze kéne dobni valami finomságot, mert vendégek jönnek, az egyik legegyszerűbb és szinte elronthatatlan sütemény a muffin. Nem igényel túl sok hozzávalót, és pár szem dióval, csoki darabkával vagy aszalt gyümölccsel különlegessé varázsolhatjuk az amúgy szimpla édességet. Egy pohár tejjel vagy tejeskávéval uzsonnára ideális csemege. Ha egészséges hozzávalókat használunk, bátran megkínálhatjuk gyermekünket is, csak az egy éves kort kell megvárni.

 

Narancsos diós muffin

 

Hozzávalók:

2 csésze liszt (25 dkg)

1 csomag sütőpor

¼ csésze cukor (kb. 5dkg)

10 dkg olvasztott vaj

2 teáskanál reszelt narancshéj

2 tojás

1 csésze narancslé (2,5 dl)

dió (kb. 10 dkg)

 

A száraz hozzávalókat összeszitáljuk (liszt, sütőpor), belereszeljük a narancshéjat, elkeverjük. Közben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a cukrot és a tojást, majd habverővel kikeverjük. Hozzáöntjük a narancslevet, összekeverjük. Borítsuk hozzá a száraz hozzávalókhoz, és keverjük simára. A muffin formákat béleljük ki papírral, majd kanalazzunk beléjük tésztát, kb. félig. Szórjuk meg durvára vágott dióval, tegyünk még egy kanál tésztát a tetejére és díszítsük egy szem fél dióbéllel. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig. Ha kész, 5 percig hagyjuk a formában, majd tegyük ki rácsra a muffinokat, és ott hagyjuk kihűlni őket. Ízlés szerint kínálhatjuk csoki szósszal vagy tejszínhabbal is, de magában is nagyon finom, üde ízzel találkozhatunk.

Tanács:

Én teljes kiőrlésű és zabpehely lisztet használtam fele-fele arányban, a cukor helyett pedig mézet tettem bele, hogy egészségesebb legyen.

Ha szeretnénk, a durvára vágott diót bele is keverhetjük a tésztába.

A sütés közben az első 15 percben nem szabad kinyitni a sütőt, mert akkor nem lesz kellően magas a süteményünk.

Ha meg szeretnénk kínálni gyermekünket is, csak nagyon kevés diót használjunk, vagy akár ki is hagyhatjuk egy-egy sütiből, mert allergizálhat.

 

 blog_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr315123891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petru 2013.03.09. 16:19:03

" belereszeljük a narancshéjat"...
ez jol jott nekem, regota kerdeznek valakit aki ert hozza: karos-e a narancshej? Minden narancshej, vagy csak egyesek? Mostanaban (mar) nem irjak ra hogy a hej karos, ez miert van?
Egyesek szerint MINDEG karos volt, akkor is amikor meg nem irtak ra, meg most is amikor mar nem irjak ra.

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2013.03.10. 19:17:03

Bevallom, én csak alaposan megmosom forró vízzel, de kérdésedre jobban utánajártam a dolognak, és ezt találtam:
"Talán egyetlen gyümölcs sincs, amit annyian vizsgáltak volna hatásai tekintetében, mint a narancs. Még a narancshéját is előszeretettel fogyasztjuk édességként elkészítve. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a penészedés megakadályozása végett a nálunk kapható narancsok héja gombaölő anyaggal kezelt. így ha valaki ezt akarja felhasználni, érdemes előtte néhány órára beáztatni és vízben többször átmosni." A forrás: okoriegeszseg.shp.hu/hpc/web.php?a=okoriegeszseg&o=narancs_0Sxa

petru 2013.03.11. 01:25:21

@orkat: Koszonom, akkor hat atallok Dr. Gáspár Róbertre.

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2013.03.11. 08:39:51

:)
Amúgy, ha belegondolnánk, hogy mennyi általunk nem ismert méreganyagot juttatunk nap mint nap a szervezetünkbe, hiszen nem tudhatjuk mivel kezelik az általunk vásárolt zöldséget vagy gyümölcsöt, jó szerivel semmit sem ehetnénk nyugodt szívvel. De az biztos, hogy eme ismeret tudatában sokkal alaposabban fogom mosni a zöldárut... ;) Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!

petru 2013.03.12. 03:05:52

Ah, ki tudja mik vannak. Es hogy mennyi van benne az anyagban, lemoshatatlanul. Es mindez hogyan hat rank. Stb.
Vegre valami konkretabbat tudtam meg a narancshejrol, koszi.
süti beállítások módosítása