Spenótos farfalle
2013. március 05. írta: orkat

Spenótos farfalle

Nagy kedvencem a spenót. Jó borsosan, fokhagymásan, egyszerűen fantasztikus!!! Most ne a csomós, ízetlen, sűrű, zöld masszára gondoljatok, mert az poros nyomába sem ér ennek a főzeléknek! Ha másként is kipróbálnád, ne habozz, kezdj neki ennek a gyors és egyszerű tésztaételnek! Olcsó, és semmilyen konyhai tapasztalatot nem igényel az elkészítése. A pirított bacon, a sajt, a fokhagyma, a bors, a spenót, csodálatos harmóniában vonják be a tésztát. Próbáld ki, nem fogsz csalódni benne!

 blog_1.jpg

Spenótos farfalle

 

Hozzávalók:

1 zacskó vagy doboz mirelit spenót püré

1 csomag farfalle tészta

1 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

só (kb. 2 mokkáskanál)

bors (kb. 1 mokkáskanál)

1 dl főzőtejszín

sajt

6-8 szelet bacon (elhagyható)

2 evőkanál olaj

 

A tészta vizét feltesszük forrni. Közben, ha baconnal készítjük, akkor kockázzuk fel, pirítsuk meg kis lángon, hogy kisüljön a zsírja, szedjük ki a szalonna ’chips’-et és a megmaradt zsíron pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Ha nem akarunk bacont használni, akkor olajon futtassuk meg a hagymát, majd ha már üvegesre párolódott, tegyük hozzá a zúzott fokhagymát is. 1-2 perc után tegyük rá a fagyasztott spenótot, sózzuk, borsozzuk, és fedjük le. Kb. 20 perc után vegyük le a fedőt, öntsük hozzá a főzőtejszínt, rottyantsunk rajta egyet, majd kóstoljuk meg, elég ízes-e. Ha nem, ízesítsük sóval, borssal, hiszen ennek igen intenzívnek kell lennie. Amíg a spenót fő, a tészta vizébe, ha felforrt, tegyünk 3 nagy csipet sót és egy kevés olajat, majd tegyük bele a farfallét. Főzzük ’fogkeményre’ (al dente), de ne legyen túl roppanós se. Ez kb. 9-10 percet vesz igénybe. Majd szűrjük le, szedjünk belőle egy tányérba, öntsük nyakon a spenótos szósszal, szórjuk meg reszelt sajttal és baconnal.

Tanács:

Ha egyszerre elfogyasztjátok a leírt mennyiséget, össze is lehet keverni a tésztát a spenóttal még tálalás előtt.

A bacon pirításánál legyünk türelmesek, nagyon kis lángon pirítsuk a szalonnát, hogy ne maradjon zsíros, illetve nehogy megégjen. Ezt előre is meg lehet csinálni, és a végén megmelegíteni, úgy szórni meg vele a tésztát. 

Vegetáriánusok hagyják el a bacont...

Természetesen lehet más fajta tésztával is dolgozni, de mindenképpen nagy felülete legye, hogy a sűrű szósz jól meg tudjon rajta tapadni. (Én eredetileg pennével készítettem, de aztán egy kedves barátnőmnél találkoztam a farfalle tésztával és egyértelműen ez lett a befutó.)

Botmixerrel selymesebbé teheted a spenótot, ha zavarnak a hagymadarabok.

Babáknak főzhetünk mini farfallet, a spenótot tejszín nélkül, kis tejföllel és liszttel sűrítsük, természetesen jóval enyhébben fűszerezve. Én bacon helyett halat adtam mellé a kisfiamnak, és nagyon ízlett Neki.

blog_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr545117991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobosida 2013.03.05. 15:21:11

Ú, ez a tonhalas változat milyen jó ötlet! A tonhalas tésztát, tonhalkrémet már nagyon unom, fasírtot meg még sose álltam neki gyúrni belőle...
Én tömlős sajttal szoktam csinálni a spenótos tésztát, úgy is nagyon finom!

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2013.03.05. 19:48:28

Örülök, hogy megihlettelek :))

A tömlős sajtot beleteszed a spenótba? Mármint elkevered benne?

dobosida 2013.03.05. 20:59:12

Igen, tejszín helyett, ad neki egy plusz ízt.

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2013.03.05. 21:31:56

Legközelebb tuti kipróbálom!!! Köszi az ötletet :)

dobosida 2013.05.08. 22:01:43

Többízbeni kipróbálás után határozottan állíthatom: nyert a spenót-tonhal párosítás. Köszönöm!

medali (törölt) 2015.06.27. 17:42:45

Elkeszitettem, bar kicsit maskepp.
Nem szeretem a bacont, igy fustoltszalonnat hasznaltam, hazi keszitesu tesztat es friss spenotot.

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2015.06.29. 15:06:12

Igazán házias ízeket varázsoltál a ételbe :-) Finom lehetett!
süti beállítások módosítása