Nagy kedvencem a spenót. Jó borsosan, fokhagymásan, egyszerűen fantasztikus!!! Most ne a csomós, ízetlen, sűrű, zöld masszára gondoljatok, mert az poros nyomába sem ér ennek a főzeléknek! Ha másként is kipróbálnád, ne habozz, kezdj neki ennek a gyors és egyszerű tésztaételnek! Olcsó, és semmilyen konyhai tapasztalatot nem igényel az elkészítése. A pirított bacon, a sajt, a fokhagyma, a bors, a spenót, csodálatos harmóniában vonják be a tésztát. Próbáld ki, nem fogsz csalódni benne!
Spenótos farfalle
Hozzávalók:
1 zacskó vagy doboz mirelit spenót püré
1 csomag farfalle tészta
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só (kb. 2 mokkáskanál)
bors (kb. 1 mokkáskanál)
1 dl főzőtejszín
sajt
6-8 szelet bacon (elhagyható)
2 evőkanál olaj
A tészta vizét feltesszük forrni. Közben, ha baconnal készítjük, akkor kockázzuk fel, pirítsuk meg kis lángon, hogy kisüljön a zsírja, szedjük ki a szalonna ’chips’-et és a megmaradt zsíron pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Ha nem akarunk bacont használni, akkor olajon futtassuk meg a hagymát, majd ha már üvegesre párolódott, tegyük hozzá a zúzott fokhagymát is. 1-2 perc után tegyük rá a fagyasztott spenótot, sózzuk, borsozzuk, és fedjük le. Kb. 20 perc után vegyük le a fedőt, öntsük hozzá a főzőtejszínt, rottyantsunk rajta egyet, majd kóstoljuk meg, elég ízes-e. Ha nem, ízesítsük sóval, borssal, hiszen ennek igen intenzívnek kell lennie. Amíg a spenót fő, a tészta vizébe, ha felforrt, tegyünk 3 nagy csipet sót és egy kevés olajat, majd tegyük bele a farfallét. Főzzük ’fogkeményre’ (al dente), de ne legyen túl roppanós se. Ez kb. 9-10 percet vesz igénybe. Majd szűrjük le, szedjünk belőle egy tányérba, öntsük nyakon a spenótos szósszal, szórjuk meg reszelt sajttal és baconnal.
Tanács:
Ha egyszerre elfogyasztjátok a leírt mennyiséget, össze is lehet keverni a tésztát a spenóttal még tálalás előtt.
A bacon pirításánál legyünk türelmesek, nagyon kis lángon pirítsuk a szalonnát, hogy ne maradjon zsíros, illetve nehogy megégjen. Ezt előre is meg lehet csinálni, és a végén megmelegíteni, úgy szórni meg vele a tésztát.
Vegetáriánusok hagyják el a bacont...
Természetesen lehet más fajta tésztával is dolgozni, de mindenképpen nagy felülete legye, hogy a sűrű szósz jól meg tudjon rajta tapadni. (Én eredetileg pennével készítettem, de aztán egy kedves barátnőmnél találkoztam a farfalle tésztával és egyértelműen ez lett a befutó.)
Botmixerrel selymesebbé teheted a spenótot, ha zavarnak a hagymadarabok.
Babáknak főzhetünk mini farfallet, a spenótot tejszín nélkül, kis tejföllel és liszttel sűrítsük, természetesen jóval enyhébben fűszerezve. Én bacon helyett halat adtam mellé a kisfiamnak, és nagyon ízlett Neki.