Csőben sült finomságok
2013. február 27. írta: orkat

Csőben sült finomságok

Egy nagyon kedves ismerősöm a minap arról panaszkodott, hogy a gyerekei nem hajlandóak megenni a ’k’ betűs zöldségeket, mondván, hogy „büdösek”. Valljuk be, valóban sajátos illattal rendelkezik a kelbimbó vagy akár a karfiol. Ebben a receptben 3 dolog is segíthet ezt palástolni. Először is, a brokkoli enyhít a kelbimbó ízén, bár való igaz, nem a szagán. Másodszor, a besamel szépen ’lefojtja’ a túlságosan intenzív illatanyagokat. De ha ez sem segít, akkor egészen egyszerűen fogjuk a főtt tojásra! (Feltéve, ha az ellen nincs kifogása.) Ebbe az ételbe könnyen elrejthetünk olyan zöldségeket, amiket amúgy nem tudunk beleimádkozni kedves csemeténkbe, mert a csodálatos-sajtos-sonkás besamel élvezete elvonja figyelmét a nem szeretett zöldségekről. Egy próbát mindenképpen megér!

 

Csőben sült kelbimbó brokkolival

Hozzávalók:

50 dkg fagyasztott brokkoli

50 dkg fagyasztott kelbimbó

6 tojás (elhagyható)

30 dkg füstölt sajt

20 dkg sonka

2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj

 

A besamelmártáshoz:

15 dkg vaj, vagy margarin

15 dkg liszt

1l tej

őrölt szerecsendió

bors

2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint - elhagyható)

10 perc alatt főzzük keményre a tojásokat, pucoljuk meg őket és karikázzuk fel. Közben enyhén sós vízben pároljuk meg a brokkolit és a kelbimbót. A 2 evőkanál zsiradékon egészen aranybarnára megpirítjuk a sonkát. Közben készítsük el a besamel mártást: 15 dkg vajat olvasszunk fel egy kis lábosban, adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre. Ízesítsük sóval és egy kávéskanálnyi szerecsendióval, fekete borssal, pirítsuk meg benne a zúzott fokhagymát, majd öntsük fel a tejjel és keverjük simára. Sűrítsük be, de csak addig, hogy folyós maradjon a mártás, és ne annyira, hogy megálljon benne a kanál, sülés közben úgyis fog még szilárdulni. Egy nagyobb méretű hőálló tálat vékonyan vajazzunk ki. Terítsük egy sorba a zöldséget, rá a pirított sonkát, majd a tojásszeleteket, és öntsük nyakon a besamel mártással. A végén reszeljük a tetejére a sajtot. Előmelegített sütőben kb. 220 fokon 30 percig süssük, amíg a sajt ráolvad teljesen.

kep_blog_1.jpg

Tanács:

Ha margarinnal és laktózmentes tejjel dolgozunk, és sajt helyett erősebben fűszerezzük a mártást, laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Fontos, hogy a besamel készítésekor jól pirítsuk meg a lisztet, és bátran fűszerezzük, mert ez adja meg az étel pikantériáját. (Kóstolgassuk, miközben főzzük, nehogy túl semleges maradjon!!!)

Igen kiadós, ebből az adagból 6-8 fő lakhat jól. Fogyaszthatjuk főételként, vagy sonka nélkül köretnek is.

Én a sajtot néha belekeverem a mártásba, így még intenzívebb, és jobban elegyednek az ízek.

Ha túl soknak találjuk a szószt, lehet 10-10 dkg-val és 6 dl tejjel dolgozni, de mivel mi oda vagyunk érte, jó bőven számolok vele. Enyhít a zöldségek markáns ízén is, és még kiadósabbá teszi az ételt.

Ízlés szerint tehetünk bele bacont is, vagy rásüthetjük a tetejére is. Természetesen az arányok megtartása mellett használhatunk más zöldséget (zöldborsót, kukoricát, répát vagy akár karfiolt is), vagy tehetünk bele krumplit is, illetve pirított darált húst a sonka helyett. Csak a fantáziánk szabhat határt a variációknak. (Ez itt egy zöldborsós-darált husis-krumplis változat.)

 zöldborso_blog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr815108151

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.28. 11:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása