Olcsó, egyszerű, kiadós és finom. Ezzel tudnám jellemezni a következő gombás receptemet. Kezdő konyhatündérek is magabiztosan nekiállhatnak, hiszen semmilyen ördöngösség nem lakozik a rakottas rétegei között. Ennek a pénztárcabarát ételnek valószínűleg egyszerűségében rejlik vonzereje.
Rakott gomba
Hozzávalók:
- 1/2 kg gomba
- 2 dl tejföl
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 tojás
- 20 dkg barna rizs (2 zacskó)
- 15 dkg ízes vagy füstölt sajt
- só
- bors
- kakukkfű
- 20 dkg sonka vagy darált hús (esetleg virsli)
- 3 evőkanál olaj
Tegyük fel főni a rizst. Közben tisztítsuk meg a gombát és vágjuk apróra, majd kevés olajon pirítsuk meg a felaprított vöröshagymával együtt. Fűszerezzük sóval, borssal és kevés kakukkfűvel. Közben kockázzuk fel a sonkát és kevés olajon pirítsuk meg. Ha a rizs megfőtt, oszlassuk el egy tűzálló tál alján, sózzuk, borsozzuk. A tejfölt keverjük el a felvert tojásokkal, ízesítsük sóval, majd borítsuk a kicsit kihűlt gombás-hagymás egyvelegre. A rizs tetejére simítsuk el a pirított sonka kockákat, majd öntsük rá a gombás tejfölös szószt. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük 220 fokra előmelegített sütőben, a középső rácson, 35-40 percig, vagy amíg a sajt szép piros nem lesz.
Tanács:
A tejfölbe lehet tenni són kívül más fűszereket is ízlés szerint, pirospaprikát, petrezselymet vagy akár fűszer sót.
A kakukkfű mennyiségével vigyázzunk, mert nagyon illik a gombához, de igen erőteljes íze van. Elég kétcsipetnyi ehhez a gomba mennyiséghez.
Sonka helyett használhatunk darált húst is, amit nyugodtan piríthatunk együtt a hagymával és gombával.
A húsos hozzávalót helyettesíthetjük valamilyen zöldséggel vagy akár el is hagyható, így vegetáriánusok is fogyaszthatják.