Pihe-puha mákos sütemény
2019. december 22. írta: orkat

Pihe-puha mákos sütemény

Karácsony közeledtével talán nagyobb népszerűségnek örvendenek a diós és mákos töltelékes sütemények. Magam is igyekszem legalább ilyenkor mákos édességgel meglepni a családomat, leginkább Férjem kedvéért. Ő ugyanis rajong a mákért. Ez a pillekönnyű sütemény frissen szinte szétolvad ez ember szájában.

pihe_puha_makos_sutemeny.jpg

 

Hozzávalók (kb. 20x30-as tepsihez):

Tészta:

40 dkg finomliszt

20 dkg vaj/margarin

18 dkg cukor

2 tojás sárgája

1,5 dl kefír/tejföl

1 tk szódabikarbóna

0,5 cs sütőpor

Töltelék:

7 dkg vaj/margarin

17 dkg kristálycukor

17 dkg mák ((vagy dió - merthogy dióval is elkészíthető!)

14 dkg finomliszt

2 dl tejföl/kefír

1 tk szódabikarbóna

0,5 cs sütőpor

2 tojás fehérje

baracklekvár (ízlés szerint - ne spóroljunk vele!)

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, miközben előkészítjük a süteményt. A tésztához a sütőporos-szódabikarbónás lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a nedves hozzávalókat is (én kefírrel dolgoztam és vajjal), és gyúrjuk egynemű tésztává. Kezdetben dolgozhatunk robotgéppel, de idővel egyszerűbb lesz kézzel folytatni. Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre pihenni, és készítsük el a tölteléket.

A töltelékhez a puha vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a kefírt, jól keverjük el. Majd szórjuk bele a száraz hozzávalókat is - mák, liszt, sütőpor és szódabikarbóna. Verjük fel a tojások fehérjét kemény habbá, és végül óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a mákos egyvelegbe.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és a tészta felét nyújtsuk vékonyra (kb. 3-4 mm) - tepsi méretűre. Kenjük meg a baracklekvárral, oszlassuk el rajta a mákos tölteléket, majd borítsuk be a kinyújtott másik tésztalappal. Toljuk be az előmelegített sütőbe - alsó-felső sütés - és süssük készre 35-40 perc alatt.

Amikor készen van, borítsuk ki rácsra és hűtsük ki. Tálalás előtt szeleteljük tetszés szerint és szórjuk meg porcukorral.

Tanács:

Aki másnap túl száraznak érezné, vaníliaszósszal/sodóval öntse nyakon a süteményt!

Köszönet Kolléganőmnek a receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9015362430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása