Karácsony közeledtével talán nagyobb népszerűségnek örvendenek a diós és mákos töltelékes sütemények. Magam is igyekszem legalább ilyenkor mákos édességgel meglepni a családomat, leginkább Férjem kedvéért. Ő ugyanis rajong a mákért. Ez a pillekönnyű sütemény frissen szinte szétolvad ez ember szájában.
Hozzávalók (kb. 20x30-as tepsihez):
Tészta:
40 dkg finomliszt
20 dkg vaj/margarin
18 dkg cukor
2 tojás sárgája
1,5 dl kefír/tejföl
1 tk szódabikarbóna
0,5 cs sütőpor
Töltelék:
7 dkg vaj/margarin
17 dkg kristálycukor
17 dkg mák ((vagy dió - merthogy dióval is elkészíthető!)
14 dkg finomliszt
2 dl tejföl/kefír
1 tk szódabikarbóna
0,5 cs sütőpor
2 tojás fehérje
baracklekvár (ízlés szerint - ne spóroljunk vele!)
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, miközben előkészítjük a süteményt. A tésztához a sütőporos-szódabikarbónás lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a nedves hozzávalókat is (én kefírrel dolgoztam és vajjal), és gyúrjuk egynemű tésztává. Kezdetben dolgozhatunk robotgéppel, de idővel egyszerűbb lesz kézzel folytatni. Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre pihenni, és készítsük el a tölteléket.
A töltelékhez a puha vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a kefírt, jól keverjük el. Majd szórjuk bele a száraz hozzávalókat is - mák, liszt, sütőpor és szódabikarbóna. Verjük fel a tojások fehérjét kemény habbá, és végül óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a mákos egyvelegbe.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és a tészta felét nyújtsuk vékonyra (kb. 3-4 mm) - tepsi méretűre. Kenjük meg a baracklekvárral, oszlassuk el rajta a mákos tölteléket, majd borítsuk be a kinyújtott másik tésztalappal. Toljuk be az előmelegített sütőbe - alsó-felső sütés - és süssük készre 35-40 perc alatt.
Amikor készen van, borítsuk ki rácsra és hűtsük ki. Tálalás előtt szeleteljük tetszés szerint és szórjuk meg porcukorral.
Tanács:
Aki másnap túl száraznak érezné, vaníliaszósszal/sodóval öntse nyakon a süteményt!
Köszönet Kolléganőmnek a receptért!