Linzer - aprósütemény diós tésztával
2019. december 20. írta: orkat

Linzer - aprósütemény diós tésztával

Az egyik sokoldalúan variálható sütemény, a linzer. Karácsony alkalmával a csillag formájú, tavasszal a virág, máskor meg az egyszerű kör alakú édesség kerül az asztalra. Közepükből csábítóan kacsingat a lekvár, mely kellemes gyümölcsízt kölcsönöz ennek az ünnepi finomságnak. Sokáig eltartható, így akár napokkal az esemény előtt is el lehet készíteni. Konyhai jártasságot nemigen igényel.

linzer.jpg

 

Hozzávalók (kb.40 db):

Tésztához:

30 dkg finomliszt

16 dkg porcukor

10 dkg darált dió

1 zacskó vaníliás cukor

1 csipet só

20 dkg puha vaj

2 evőkanál tej

A díszítéshez:

porcukor

ribizli lekvár (vagy bármi más)

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. A lisztet a többi hozzávalóval öntsük egy keverőtálba és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton keverjük össze. A tésztát gyúrjuk kézzel egynemű tésztává, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb.3 mm vastagságúra. Csillag formájú tésztalapocskákat szúrjunk ki, majd ezek felét lyukasszuk ki a közepükön. Tegyük őket tepsibe és a sütő középső részén süssük meg. Nagyjából 12 perc alatt éppen jók lesznek.

A süteményeket sütőpapírral együtt húzzuk sütőrácsra, és hagyjuk kihűlni. A lyukas sütemény feleket porcukorral szórjuk meg. A sütemények másik felét kenjük meg egy-egy kanál lekvárral, és a kiszúrt, porcukros tetejüket tegyük rá, enyhén nyomjuk is össze őket.

Kezdetben ropogósak, de pár órán belül kellemesen puhák lesznek. Jól záródó dobozban napokig eltartható sütemény, igazi "tejkorcsolya".

 

Az eredeti receptet ITT találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7115360728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása