Legújabb szerelmem a főzött krém. Jó édesen, vaníliásan. Egy kis savanykás gyümölccsel ellensúlyozva. Jelen esetben pihe-puha, diós piskóta-ágyon. A tetejére még véletlenül sem olvasztott csoki, hanem főzött kakaós bevonat kerül. Ez így tökéletes. Türelmesen kivárva a másnapot, hogy könnyen és szépen lehessen szeletelni. De senkit nem vetnék meg azért, mert idő előtt megkóstolja...
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás
30 dkg cukor
20 dkg liszt
1 kk kávé
1 csomag sütőpor
10 dkg darált dió
10 ek víz
Krémhez:
5 evőkanál rétes liszt
fél liter tej
30 dkg vaj+30 dkg porcukor (vagy ízlés szerint kevesebb)
1 tk vanília aroma
Mázhoz (vagy arányosan növelve a mennyiségeket, lehet több mázat is készíteni):
3 evőkanál víz
3 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
5 dkg margarin/vaj
+ savanykás ízű lekvár ízlés szerint
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Közben béleljünk ki egy mélyebb tepsit, nagyjából 20x30 cm-eset. A tésztához válasszuk ketté a tojásokat, majd a sárgákat keverjük ki a cukorral fehéredésig, adjuk hozzá a vizet, kávét. Miután a száraz hozzávalókat is kimértük, egy mélyebb keverőtálban elegyítsük a nedves összetevőkkel. Ha ezzel megvagyunk, verjük fel a tojás fehérjéket kemény habbá, majd óvatosan keverjük el a sűrű masszával. Amennyire csak tudunk, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze. Amikor készen vagyunk, öntsük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd toljuk az előmelegített sütőbe, nagyjából 35-40 percre - tűpróba!!!
Amíg a tészta sül, főzzük össze a lisztet a tejjel nagyon sűrű krémmé. Amikor kész van, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, verjük habossá a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a vaníliával, végül keverjük össze a kihűlt besamellel.
Az időközben megsült tésztát hűtsük ki, vágjuk ketté, hogy nagyjából egyforma vastagságú lapokat kapjunk. Az egyiket fektessük a sütemény végső helyére - tálca, tálaló -, kenjük meg jó vastagon valamilyen savanykás ízű lekvárral, majd borítsuk be a másik tésztalappal. Egyenletesen oszlassuk el rajta a krémet - lehet sütőkeretet használni, hogy ne folyjon le -, majd tegyük hűtőszekrénybe pár órára dermedni.
A pihenőidő elteltével készítsük el a mázat. Kis lábosban főzzük fel a vizet a cukorral és kakaóporral, amíg a cukor el nem olvad. A tűzről levéve, keverjük el benne a vajat, és még langymelegen oszlassuk el a krém tetején. Tegyük újra hűtőbe pár órára, vagy akár egy egész éjszakára is. Másnap szépen szeletelhető lesz.
Köszönet Kolléganőmnek a receptért!