...ami még retró is. Nem ugrálunk a piskótás, krém nélküli süteményekért. Ez a kókuszos "kocka" mégis nagy népszerűségnek örvend kis családunk körében. Hogy ez annak köszönhető, mert "retró", és nosztalgikus élmények törtek elő belőlünk, miközben forró kávét szürcsöltünk hozzá? Vagy annak, hogy cseppet sem "fojtós" vagy éppen "fullasztó", ellenben puha, szaftos és CSOKIS? Erre a kérdésre csak úgy találhatjuk meg a választ, ha elkészítjük. Kíváncsi lennék, kiben, milyen érzéseket ébresztett ez a sütemény.
Hozzávalók (32*25 cm-es tepsihez):
A tésztához:
40 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
8 dkg margarin (olvasztott)
20 dkg porcukor
2 tojás
1 evőkanál méz
2 dl tej
A csokimázhoz:
25 dkg margarin
25 dkg kristálycukor
3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
1 dl tej
+ kb. 25-30 dkg kókuszreszelék
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó+felső sütés). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A tésztához Olvasszuk meg a margarint, keverjük ki a porcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a mézet, tejet. Miután alaposan összedolgoztuk a nedves hozzávalókat, adjuk hozzá a sütőporos lisztet, és keverjük ki alaposan, míg sűrű, egynemű tésztát kapunk. Ezután simítsuk bele a sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe, majd süssük szép világosra, nagyjából 25 perc alatt.
Amíg a tészta sül, a mázhoz a hozzávalókat egy lábosban főzzük össze. Közben kevergessük, és mikor már nem érezni ujjaink között a cukor kristályokat, tegyük félre, hogy hűljön.
Mikor a tészta kisült (tűpróba!), hűtsük ki. Mikor ezzel megvagyunk, vágjuk fel tetszőleges formájú darabokra. Majd forgassuk bele őket az időközben langyosra hűlt csokimázba, végül a kókuszreszelékbe.
Mi most sütemény kiszúróval szíveket formáztunk, de lehet egészen egyszerűen kockákra vagdosni őket.
Tanács:
Hagyjuk elég ideig ázni a piskóta darabokat a csokiban, hogy jól megszívják magukat.
Szobahőmérsékleten érdemes fogyasztani, akkor a legkellemesebb a sütemény állaga.
Az eredeti receptet ITT találtam.