Habkönnyű citromos-krémes szelet
2017. augusztus 06. írta: orkat

Habkönnyű citromos-krémes szelet

Forró nyári napokon leginkább valami üdítő, hűsítő édességre vágyik az ember. Mi rajongunk a citromos édességekért. Ez a sütemény szinte elolvad az ember szájában. Kellemesen savanykás, kellőképpen krémes, habkönnyű desszert. 

1_58.jpg

Hozzávalók (20x30-as tepsihez):

A piskótához:

9 tojás (M-es)

18 dkg cukor

1 csomag sütőpor

22 dkg liszt

A krémhez:

2 dl frissen facsart citromlé

2,5 dl víz

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

6 dl habtejszín (hideg)

1 citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen)

1 teáskanál zselatin

A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Kenjünk sütőpapírral bélelt, kb. 20x30 cm-es tepsikbe 3 db vékony lapot a masszából. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 8-10 perc alatt süssük készre a lapokat egyenként, majd hűtsük ki.

A krémhez forraljuk fel a citromlét 1 dl vízzel, adjuk hozzá a cukrot, majd sűrítsük be az 1 dl vízben elkevert pudingporral. Hűtsük ki, majd forgassuk hozzá a habbá vert tejszínt és reszelt citromhéjat, végül a hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint.

Helyezzük az alsó piskótát a sütemény végső helyére - tálca, tepsi, majd töltsük meg a krémmel 2 rétegben a piskótalapokat, egy keveset kihagyva a tetejére, és vonjuk be vele a legfelsőt, végül tegyük dermedni hűtőszekrénybe pár órára.

A végeredmény, pihe-puha citromos-krémes álom. És ez egy kicsit sem túlzás. 

Tanács:

Kulcsfontosságú, hogy a fehérje kemény hab legyen! A sárgákat még géppel keverhetjük a masszához, de a lisztet már csak óvatosan forgassuk bele a habba.

A piskótát semmiképpen se süssük túl, mert kiszárad és fojtós lesz. Éppen csak aranybarna legyen a teteje!

A tejszínhabhoz kanállal keverjük hozzá a citromos-pudingos krémet, így nem lesz csomós!

Ha az összes krémet betöltjük a piskótalapok közé, a tetejét megszórhatjuk porcukorral is.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9812721356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása