Bejgli szelet - mákosan
2016. december 20. írta: orkat

Bejgli szelet - mákosan

Hogy őszinte legyek, nem rajongok a mákért. Egyáltalán nem. Viszont a Férjem egyszerűen imádja. Így, mikor a kedvében szeretnék járni, valami nagyon mákos finomsággal lepem meg. Most, erre a bejgli szeletre esett a választásom.

bejgli_szele_blog_orkatt.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

37 dkg liszt

15 dkg vaj

1,25 dkg élesztő

1 csipet só

1,25 dl tej

1 tojás

5 dkg cukor

1 tojássárgája a kenéshez

Mák töltelék (sok!!!):

40 dkg darált mák

30 dkg cukor

3 dl víz

1 citrom héja és leve

2 csomag vaníliás cukor

1 púpos teáskanál vaj

3 evőkanál sárgabaracklekvár (legjobb a házi!)

A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk. 1 dl tejben elkeverjük az elmorzsolt élesztőt. Nem futtatjuk fel, csak addig keverjük, míg feloldódik. A tejet a tojással, sóval és cukorral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsolt liszthez öntjük. Jól összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy az élesztő ne kezdjen el dolgozni. Ha szükséges még pici lisztet adhatunk hozzá (én nem tettem), de ne vigyük túlzásba. Ha készen van, akkor 3 egyforma cipóra osztjuk. Nekem körülbelül 25 dkg-os cipók lettek. Egy tálcára tesszük őket egymástól távolabb és fóliával letakarva legalább 3 órára hűtőbe tesszük.

Addig elkészítjük a tölteléket, ami jelen esetben a mákos. A vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a mákot és 1-2 percen át kevergetve főzzük. Ezután hagyjuk hűlni és ha langyos, elkeverjük benne a vajat és a citrom reszelt héját, levét. Ha kihűlt, akkor keverjük el benne a lekvárt.

A sütőt bemelegítjük 180 fokra. Amíg a sütő melegszik, az első cipót enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, kb. 25×35 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Rákenjük a máktöltelék felét, majd a következő tésztalap, amit szintén kinyújtottunk, töltelék és tésztalappal zárjuk a sort. A tetejét lekenjük a tojássárgájával, majd egy villával több helyen teljesen a tepsiig átszúrjuk az egész süteményt. Az előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, de 15 perc után mérsékeljük a hőt 165-170 fokra. Sütés után rácsra húzva hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.

 

Az eredeti receptet ITT találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4712058151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása