Áfonyás túrótorta...
2016. október 23. írta: orkat

Áfonyás túrótorta...

...egy igazán krémes finomság. Kislányom 3.szülinapjára szerettem volna teljesíteni sütemény-kívánságát. Kérdésemre, hogy milyen tortát szeretne, a válasza az volt, hogy: LILÁT. Amikor az íze felől érdeklődtem, a válasza ismét az volt, hogy: LILA. Az nem volt kérdés, hogy valami gyümölcsös-túrós süteménnyel lepem majd meg. A lila színt pedig az áfonyának köszönhettük. Kakaós piskóta, áfonya lekvár, vaníliás-túrós töltelék, és áfonyás túrókrém alkotja ezt a tortát. A koronadísze pedig egy LILA ruhás hercegkisasszony, Szófia. (Ezt a díszt egy nagyon kedves Tanítványom Édesanyja készítette - amit ezúton is köszönök Neki!)


szelet.jpg

 

Hozzávalók (egy 26 cm-es tortaformához):

A piskótához:

8 tojás

4 ek cukrozatlan kakaópor

4 ek finomliszt

1 tk sütőpor

1 csipet só

8 evőkanál kristálycukor

A krémhez:

75 dkg tehéntúró

22 dkg porcukor

2 csomag bourbon vaníliás cukor

3 kk vanília aroma

2 tasak por zselatin  (1,3 dl vízzel elkészítve)

3-4 dl habtejszín

Az alsó piskótára (a túrós töltelék alá):

30 dkg áfonya lekvár

A torta befedéséhez:

10-15 dkg áfonya (leturmixolva)

Dekoráció (ízlés szerint):

gyertya

marcipán figura

dekorgyöngy

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, a fehérjét pedig 1 ek cukorral kemény habbá verjük. A sárgájához hozzáadjuk a sót, a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, és csomómentesre keverjük. Ebbe a masszába először belekeverjük a tojáshab 1/3-át, így lágyítjuk a tésztát, a többi habot pedig óvatosan hozzáforgatjuk. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütési módon) kb. 25-30 perc alatt (tűpróba!) készre sütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd középen kettévágjuk.

A krémhez a túrót áttörjük, a tejszínt egy kanál cukorral remegős habbá verjük. A túróhoz hozzákeverjük az átszitált porcukrot és a vaníliás cukrot, meg a vanília aromát. Ekkor a vízben oldódásig melegítjük a zselatinport, és ezt is a túrós keverékhez adjuk, majd belekeverjük a felvert habtejszínt.

A torta összeállításához az alsó piskótán oszlassuk el a lekvárt, majd kenjünk rá egy réteg vaníliás-túrós krémet, végül borítsuk rá a másik piskótalapot. A maradék túrót keverjük össze az áfonyával, majd botmixerrel pürésítsük. Az így kapott lila krémmel vonjuk be a torta tetejét és oldalát is. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy a torta összeálljon. Tálalás előtt díszítsük ízlésünknek és elképzeléseinknek megfelelően.

egesz.jpg

Az eredeti recept, mely ezt a tortát ihlette, ITT található.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7311831463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása