Lágy csokoládé íz, omlós tészta, házi baracklekvár. Ugye milyen jól hangzik? Ez a sütemény mindhármat magában ötvözi. Napokig eltartható, jól szeletelhető, és nem bonyolult elkészíteni.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg finomliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
25 dkg margarin (nagyon puha)
1 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál tejföl
Krém:
1/2 l tej
2 cs csokis pudingpor
20 dkg kristálycukor
55 dkg tejföl (ez 1 nagy és 1 kis pohár tejfölnek felel meg)
A krém alá:
6 púpos evőkanál lekvár (barack, vagy bármi, ami passzol a csokihoz)
A tetejére:
étcsoki (reszelve)
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A krém hozzávalóit a tejföl kivételével összefőzzük, és gyakori kevergetés mellett kihűtjük. A lisztet és a szódabikarbónát összekeverjük, majd külön kikeverjük a margarint a cukrokkal, tojással végül hozzáadjuk a tejfölt is. Jól dolgozzuk össze. Ha egynemű lett a massza, vágjuk 2 felé. Egy kb. 24x36 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a tészta egyik felét lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és simítsuk az aljára. Ezután kenjük meg lekvárral (én barackot használtam). A puding közben kellően lehűlt ahhoz, hogy belekeverhessük a tejfölt. Ha ezzel megvagyunk, öntsük a lekváros tésztaalapra. Végül nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és borítsuk be vele a krémet. Majd toljuk a sütőbe, és 40 perc alatt süssük készre. Amikor kivettük, szórjuk meg reszelt csokival a tetejét. Jól, csak kihűlt állapotban lehet szeletelni, de akit nem zavar a szabálytalanság, bátran essen neki langyosan! Egyszerűen csodás!
Tanács:
A margarint én majdnem teljesen (mikróban) olvasztva adtam a tésztához, így nagyon könnyű volt összedolgozni. (Nem volt idő kivárni, míg magától megpuhul...)
A pudingot hűtés közben gyakran keverjük meg, hogy ne 'bőrösödjön'.
Ha kíváncsi vagy a sütemény vaníliás-szilvalekváros változatára, kattints a képre: