Szeretjük a süteményeket. Főleg a krémeseket. Ez kifejezetten az. Kakaós tészta, vaníliás-tejfölös krém, szilvalekvár - ellenállhatatlan hármas. Ugye?
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg finomliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
25 dkg margarin (nagyon puha)
1 db tojás
10 dkg kristálycukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál tejföl
Krém:
1/2 l tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
55 dkg tejföl (ez 1 nagy és 1 kis pohár tejfölnek felel meg)
A krém alá:
4-5 evőkanál lekvár (mindenképpen savanykás ízű)
A tetejére:
porcukor
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A krém hozzávalóit a tejföl kivételével összefőzzük, és gyakori kevergetés mellett kihűtjük. A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, tojást és tejfölt is. Jól dolgozzuk össze. Ha egynemű lett a massza, vágjuk 2 felé. Egy kb. 24x36 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a tészta egyik felét lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és simítsuk az aljára. Ezután kenjük meg valamilyen savanykás lekvárral (én szilvát használtam). A puding közben kellően lehűlt ahhoz, hogy belekeverhessük a tejfölt. Ha ezzel megvagyunk, öntsük a lekváros tésztaalapra. Végül nyújtsuk ki a kakaós tészta másik felét is, és borítsuk be vele a krémet. Majd toljuk a sütőbe, és 40 perc alatt süssük készre. Ha már nem meleg, szórjuk meg porcukorral a tetejét. Jól, csak teljesen kihűlt állapotban lehet szeletelni, de akit nem zavar a szabálytalanság, bátran essen neki langyosan! Egyszerűen csodás!
Tanács:
A margarint én olvasztva adtam a tésztához, így nagyon könnyű volt összedolgozni. (Nem volt idő kivárni, míg magától megpuhul...) Az alsó réteget a kezemmel nyomkodtam a tepsi aljába, a másikat pedig nyújtás előtt 10 percre a hűtőbe tettem dermedni.
A pudingot hűtés közben gyakran keverjük meg, hogy ne 'bőrösödjön'.