Meggyes-diós torta
2014. március 26. írta: orkat

Meggyes-diós torta

Ez a sütemény csodásan ötvözi a tél és a nyár ízeit. A fahéj és a dió a telet, míg a meggy már a nyarat idézi. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és nem igényel semmilyen konyhai előéletet. 

 

meggyes_dios_1.jpg

 

Meggyes-diós torta

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg liszt (finom)

10 dkg hideg vaj (felkockázva)

5 dkg cukor

csipet só

0,5 dl víz

A tetejére:

70 dkg magozott meggy vagy meggybefőtt

1 teáskanál őrölt fahéj

12 dkg cukor

12 dkg olvasztott vaj

15 dkg darált dió

2 tojás

5 dkg meggylekvár (vagy piros, savanykás ízű lekvár)

A tészta hozzávalóit rugalmas tésztává gyúrjuk. Először a vajat morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a sót+cukrot, keverjük el, végül öntsük hozzá a jéghideg vizet, és gyúrjuk egyneművé. Kissé lapítsuk ki, megközelítőleg kör alakúra, majd tegyük hűvös helyre, kb.1 órára pihenni. Ezután gyújtsuk be a sütőt, és melegítsük 180 fokra. Közben a meggyet cukrozzuk ízlés szerint (ha friss, kb. 2-3 evőkanállal, ha befőtt, elég 1 is), majd szórjuk meg a fahéjjal, és hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Azután olvasszuk meg a vajat, szórjuk bele a cukrot, és adjuk hozzá a 2 tojás sárgáját. A fehérjét külön edényben csipet sóval verjük kemény habbá. A vajas-cukros-tojásos egyveleget keverjük ki, majd szórjuk bele a darált dió 2/3-át. Ha kész, óvatosan forgassuk bele a fehérjéből készült habot is. Ha letelt a kb. 1 óra - amit nem kell óramű pontossággal betartani-, vegyünk elő egy kb. 26 cm átmérőjű tortaformát, vajazzuk és lisztezzük ki, majd nyújtsuk a tésztát az aljába, és süssük elő kb. 20 percig. Ezután szórjuk meg a maradék dióval, borítsuk be a lecsepegtetett meggyel, vonjuk be a diós-cukros-vajas-tojásos masszával, és toljuk az előmelegített sütőbe. Kb. 35-40 perc alatt süssük készre. Ha kivettük a sütőből, a meggylekvárt kissé felhígítva és felforrósítva oszlassuk el a torta tetején, és így hagyjuk a formában kihűlni. Tálaláskor szeleteljük, és kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.

 

meggyes_mandulás_2.jpg

 

Tanács:

Nem baj, ha nincs pont 26 cm-es tortaformánk, én már sütöttem 24-esben és 28-asban is. Az egyik kicsit nagyobb és laposabb, a másik kisebb, és magasabb lett. De ízre semmit nem változtak.

Aki nem bízik a tortaformájában, az inkább borítsa be sütőpapírral a forma alját, ugyanis a tészta hajlamos leragadni.

Variációk a tortára - dió helyett lehet mandulát vagy török mogyorót is használni. Meggy helyett pedig szilvát, vagy cseresznyét. Ízlés szerint meg lehet szórni egy kevés mákkal is.

 

meggyes_dios_szulinapi.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr395879839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása