Szikkadt kenyérből hamis aranyat...
2014. március 17. írta: orkat

Szikkadt kenyérből hamis aranyat...

...mármint aranygaluskát...illetve valami nagyon hasonlót. Ha nem tudsz mit kezdeni a maradék száraz kenyérrel, és már unod a fasírtot vagy éppen tele van a kamra zsemlemorzsával, akkor ez a recept Neked való! Az ötlet egy internetes főző oldalról származik, és rendkívüli módon felkeltette az érdeklődésemet. Épp volt negyed kiló felesleges kenyerem, gondoltam kipróbálom. Pár apróságot a saját szánk íze szerint módosítottam, így született meg ez a recept vaníliás változatban. De bizton állíthatom, hogy legközelebb a csokoládés variáció fog asztalra kerülni. Már alig várom! 

3_3.jpg

 

Hozzávalók:

25 dkg szikkadt (fehér) kenyér

3 dl tej

2 tojás

4 evőkanál cukor

1 teáskanál fahéj

8-10 dkg durvára vágott dió

1 csomag vaníliás cukor

Az öntethez:

4-5 dl tej

kb. 3-4 evőkanál cukor

fél csomag vaníliás pudingpor

vagy

1 csomag expressz csokiöntet

3-4 dl tej

cukor (ízlés szerint)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kenyeret apró kockákra vágjuk. 3 dl tejben jól elkeverünk 3 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot és a 2 tojást, majd ráöntjük a kenyérkockákra. Amíg ázik, összedaráljuk a diót, beleteszünk 1 evőkanál cukrot és 1 csapott teáskanál fahéjat. Egy kivajazott kisebb jénai tálba beleöntjük az áztatott kenyérkockák felét, rászórjuk a diós egyveleg felét, majd a maradék kenyeret, illetve a tetejére a cukros fahéjas dió másik felét. Betesszük a sütőbe, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Míg készül, a tejből és a fél csomag vaníliás pudingporból folyékony vaníliaszószt főzünk, amit a kész tésztára öntünk, amikor megsült.

1_8.jpg

Tanács:

A kenyérkockákat többször is keverjük meg, miután ráöntöttük a tojásos tejes cukrot folyadékot, hogy egyenletesen szívja magába az édes levet.

A vanília szósznál azért nincsenek konkrét mennyiségek, mert ki édesebben szereti, ki hígabban. Mindenki próbálja eltalálni saját ízlését. Mi sok szósszal eszünk mindent, így fél literrel öntöttem nyakon a 'sültet'.

Desszertként kb. 4 főnek elegendő ez a mennyiség.

2_6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr205866233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása