...mármint aranygaluskát...illetve valami nagyon hasonlót. Ha nem tudsz mit kezdeni a maradék száraz kenyérrel, és már unod a fasírtot vagy éppen tele van a kamra zsemlemorzsával, akkor ez a recept Neked való! Az ötlet egy internetes főző oldalról származik, és rendkívüli módon felkeltette az érdeklődésemet. Épp volt negyed kiló felesleges kenyerem, gondoltam kipróbálom. Pár apróságot a saját szánk íze szerint módosítottam, így született meg ez a recept vaníliás változatban. De bizton állíthatom, hogy legközelebb a csokoládés variáció fog asztalra kerülni. Már alig várom!
Hozzávalók:
25 dkg szikkadt (fehér) kenyér
3 dl tej
2 tojás
4 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
8-10 dkg durvára vágott dió
1 csomag vaníliás cukor
Az öntethez:
4-5 dl tej
kb. 3-4 evőkanál cukor
fél csomag vaníliás pudingpor
vagy
1 csomag expressz csokiöntet
3-4 dl tej
cukor (ízlés szerint)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kenyeret apró kockákra vágjuk. 3 dl tejben jól elkeverünk 3 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot és a 2 tojást, majd ráöntjük a kenyérkockákra. Amíg ázik, összedaráljuk a diót, beleteszünk 1 evőkanál cukrot és 1 csapott teáskanál fahéjat. Egy kivajazott kisebb jénai tálba beleöntjük az áztatott kenyérkockák felét, rászórjuk a diós egyveleg felét, majd a maradék kenyeret, illetve a tetejére a cukros fahéjas dió másik felét. Betesszük a sütőbe, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Míg készül, a tejből és a fél csomag vaníliás pudingporból folyékony vaníliaszószt főzünk, amit a kész tésztára öntünk, amikor megsült.
Tanács:
A kenyérkockákat többször is keverjük meg, miután ráöntöttük a tojásos tejes cukrot folyadékot, hogy egyenletesen szívja magába az édes levet.
A vanília szósznál azért nincsenek konkrét mennyiségek, mert ki édesebben szereti, ki hígabban. Mindenki próbálja eltalálni saját ízlését. Mi sok szósszal eszünk mindent, így fél literrel öntöttem nyakon a 'sültet'.
Desszertként kb. 4 főnek elegendő ez a mennyiség.