Rizsfelfújt avagy rizskoch
2014. március 13. írta: orkat

Rizsfelfújt avagy rizskoch

Tulajdonképpen mindegy hogy nevezzük, a lényeg a végeredményen van. Rizses-tejes-tojásos finomság, lekvárral nyakon öntve. Mielőtt elkészítettem, rengeteg receptet elolvastam, de nem találtam két egyezőt. Úgy álltam neki elkészíteni ezt az édességet, ahogy az ízlésem diktálta. Nem csalódtam...és kis családom sem. Remélem, Ti sem fogtok!

_rizskoch_1.jpg

Rizskoch avagy rizsfelfújt

 

Hozzávalók (6-8 személyre):

25 dkg rizs

5 dl víz

6 dl tej

2 csomag vaníliás cukor

4 evőkanál cukor

5 db tojás

csipet só

5 dkg vaj

1 citrom reszelt héja

kevés margarin és zsemlemorzsa (a tepsi/jénai kikenéséhez)

lekvár vagy gyümölcsöntet (ízlés szerint)

Egy nagyobb lábosban tegyük fel az előzőleg jól átmosott rizst főni a vízben. Amikor elfőtte a levét, öntsük hozzá a tejet, majd adjuk hozzá a cukrokat és a citromhéjat, jól keverjük el, és lassú tűzön főzzük el a folyadékot. Közben vajazzunk ki egy tűzálló edényt vagy tepsit, a lényeg, hogy magas legyen a fala. Ezután szórjunk a vajas rétegre zsemlemorzsát, hogy a rizskoch ne ragadjon le. Ezalatt gyújtsuk be a sütőt, és melegítsük elő, 220 fokra. Amikor a rizs felszívta a tejes cukros levet is, adjuk hozzá az 5 dkg vajat, keverjük el, és tegyük félre hűlni egy kicsit. Eközben válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéket verjük fel a csipet sóval kemény habbá. Ha már kellemesen melegre hűlt a rizs, keverjük hozzá a sárgákat, végül óvatosan forgassuk bele a fehérjéből készült habot is. Majd borítsuk a masszát a sütőedénybe, és süssük 35-40 percig, vagy amíg a teteje jól megpirul. Amikor kész van, mindenképpen hagyjuk hűlni, mert melegen igencsak szóródik. Majd tálaláskor adjunk mellé lekvárt, vagy amit kívánunk, csak egy a lényeg, ne sajnáljuk!

_rizskoch_2.jpg

Tanács:

Mielőtt elkezdenénk főzni a rizst, alaposan mossuk át, egészen addig, míg nem lesz átlátszó a vize.

A rizs főzésénél fontos a türelem. Amikor a víz felforrt, a legkisebb lángon, fedő alatt kell párolni, és a lehető legkevesebbszer levenni a tetejét. Ha mégis szükséges, kavarjunk rajta egyet, nehogy leégjen. Amikor már alig van rajta folyadék, zárjuk el a lángot, és hagyjuk lefedve még pár percet, míg magába szívja a maradék nedvességet. A lényeg, hogy semmiképpen ne legyen kemény a közepe.

A rizsfelfújtnak aránylag semleges, édes íze van, az igazi karaktert a lekvár vagy öntet adja meg. Ha mégis határozottabb ízre vágyunk, lehet a citrom levéből is tenni bele.

A rizsnek nem kell teljesen hidegnek lennie, csak veszítse el a forróságát, hogy a tojásból ne legyen rántotta, amikor beleöntjük.

Ínyencek tehetnek bele mazsolát a tejjel együtt - legalább 2 marékkal, de bármilyen aszalt gyümölccsel lehet gazdagítani. A tetejét meg lehet szórni pirított durvára vágott dióval, vagy mandulaszeletekkel is.

Én jénai tálban sütöm, hiszen annak van teteje, így a maradékot egyszerűbben tárolhatom a hűtőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr905858554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása