A következő aprósüteményt egy fb-os oldalon talált édesség ihlette. Szóval egy főzni szerető csoport tagjaként találkoztam a citromos pöffeteggel, amit egy kis dióval bolondítottam meg. Az elkészítése egyszerű, gyorsan megsül, és nem igényel különleges hozzávalókat, mégis rendkívül finom. Kávé mellé, vagy csak egy pohár tejjel, kitűnő uzsonna válhat belőle.
Citromos-diós aprósütemény
Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
12 dkg kristálycukor
1 tojás
egy citrom (leve - 25-30ml - és reszelt héja)
1 teáskanál sütőpor
20 dkg liszt
7 dkg darált dió
A sütésnél:
porcukor
kristálycukor
Jól kikeverjük a vajat és a cukrot. Majd adjuk hozzá a tojást, a citrom levét és héját, a lisztet, diót és sütőport. Jól dolgozzuk össze, aztán tegyük a hűtőbe egy órára. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy tányérba öntsünk kristálycukrot, a másikba porcukrot, a lehűtött tésztából formáljunk kis golyókat, forgassuk bele előbb a kristálycukorba, utána a porcukorba, majd a papírral kibélelt tepsibe rakjuk, számítva arra, hogy kb 1,5-szeresre nőnek. 10 perc alatt kész, ha kivesszük, hagyjuk hűlni a tepsiben legalább 10 percig. Majd fogyasszuk jó étvággyal!
Tanács:
Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes vajat, így ők is fogyaszthatják eme remeket. :)
Ne ijedjünk meg, ha a sütés végén a sütemények teteje kicsit megrepedezett. Ez teljesen normális jelenség.