Túrós - kakaós álomtorta
2014. március 01. írta: orkat

Túrós - kakaós álomtorta

A  torta neve önmagáért beszél. Kakaós, túrós és 'álomfinom'-torta! Nagy előnye, hogy a vendéglátás előtt legalább 3 nappal el KELL készíteni, hogy a megfelelő állagot elérje a sütemény. Így az összejövetel napján foglalkozhatunk mással. Ideális azok számára, akik nem kedvelik a piskótás tortákat, vagy a túl édes krémeket. Nem tartozik a legegyszerűbben elkészíthető sütemények közé, de a végeredmény megéri. Nem túl nehéz, inkább csak macerás. De aki egyszer elkészíti, biztos vagyok benne, hogy örök hűséget esküszik majd ezzel a tortával. Akárcsak én... 

 

russzisecupfkuchen_szelet_blog.jpg

Túrós-kakaós álomtorta avagy Russischer Zupfkuchen

Hozzávalók:

Tészta:

40 dkg liszt
20 dkg kr.cukor
20 dkg vaj (NEM margarin)
5 dkg kakaó
1 tojás
1 cs. sütőpor

Töltelék:
25 dkg vaj (NEM margarin)
25 dkg kr.cukor
50 dkg túró 20 %-os
3 tojás
1 cs. vaníliapuding

A tésztát a következőképpen készítjük. A puha vajat, cukrot a tojással habosra kikeverjük. A liszt egy részét és a sütőport hozzákeverjük, majd a maradék liszttel és a kakaóporral összegyúrjuk. A tészta 2/3-at részével a kivajazott tortaformát kibéleljük, oldalát felhúzzuk. (Eléggé törik, szakad a tészta, de akár kézzel is bele lehet nyomkodni a formába.)

A töltelékhez a puha vajat, cukrot, tojást habosra kikeverjük. A túrót és pudingport hozzáadjuk, jól elvegyítjük. A masszát a tortaformában lévő tésztára töltjük. A félretett 1/3 tésztát hurkaformára gyúrjuk és kb. kis dió nagyságúra szaggatjuk, majd a torta tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 90 percig, vagy 150 fokon 120 percig kell sütni. Legalább 3-4 nappal a fogyasztás előtt el KELL készíteni! (Nem írtam el, tényleg kell legalább 3 nap pihi a tortának, különben a tésztája törik!)

Tanács:

A tésztával elég nehéz dolgozni. Célszerű műanyag fóliával letakarni, és az alatt nyújtani. Én csak nagyjából nyújtom ki, belehelyezem a formába, és a kezemmel nyomkodom/simítom a végleges formára. A belsejébe úgyis a töltelék kerül, nem látszik majd meg egy-két ujjlenyomat. Vagy lehet külön a tortaforma alját és külön a szélét nyújtani, majd ha bekerült a formába, az ujjunkkal összeilleszteni.

A maradék 1/3-ad tésztából bármilyen díszítést kitalálhatunk, így akármilyen eseményre elkészülhet a torta.

Mivel nagyon sok a vaj benne, a tortaforma résén kicsorog sülés közben elég sok. Hogy ne égjen meg a sütőben a lecsorgó vaj, a tortaforma alá alufóliát szoktam rakni, a szélét felhajtva, körbe-körbe.

A tortát a kamrában pihentetem lezárt tortahordozóban, tehát hűvös hely kell neki, de nem feltétlenül hűtőszekrény.

A kisfiam első névnapjára egy ilyesmi kerekedett…

 russzisecupfkuchen_névnapos_blog.jpg

 Köszönet Édesanyámnak a receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr535838408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása