Tarhonyás rakottas
2014. február 23. írta: orkat

Tarhonyás rakottas

Nagyon vágytam egy kis tarhonyára, valami újra. Ez sült ki belőle. A tarhonyás rakottast nem azért zártuk a szívünkbe, mert szépen lehet tálalni, hanem mert új oldalról közelíti meg, az egyébként köretnek vagy levesbetétként fogyasztott tarhonyát. Bátran merem ajánlani kezdő szakácsoknak is. Egyszerűen nem lehet elrontani, és nagyon finom!

2_3.jpg

Tarhonyás rakottas

Hozzávalók (közepes méretű jénai tálhoz):

40 dkg tarhonya

50 dkg darált hús (elhagyható)

6 db tojás

kb. 0,5 l tejföl (vagy több)

10 dkg füstölt sajt

2 dl főzőtejszín (elhagyható)

kevés olaj

bors

majoranna

kakukkfű

fokhagyma

Előmelegítem a sütőt kb. 200 fokra, gázsütő 5-ös fokozat. Egy lábosban kevés (kb. 3 evőkanálnyi) olajat hevítek, majd rászórom a tarhonyát (én nem a sörétet, hanem a dörzstarhonyát használtam), és magas hőmérsékleten aranybarnára pirítom. Majd felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel (8 dl), jól megsózom 8kb.3 nagy csipet), és felforralom. Ha ez megtörtént, a lángot leveszem takarékra, és fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzöm. Közben felteszek egy lábosban vizet forrni a tojásoknak. Ha felforrt, sózom a vizet, és egy kanál segítségével beleengedem a tojásokat. Újraforrástól számított 10 percig főzöm. Előveszek egy másik lábost, és kevés olajon megpirítom a darált húst. Ha elvesztette nyers színét, sózom, borsozom, fokhagymát szórok rá, kevés majorannával (1 kk) és kakukkfűvel (1 kk) ízesítem, felöntöm fél deci vízzel, és összepárolom, a végén pedig öntök rá kb. 2 dl főzőtejszínt. (kb. 15 perc) Miközben puhulnak illetve főnek a hozzávalók, elkészítem a fűszeres tejfölt, ami az étel lelke. Kiteszem a tálba a tejfölt, sózom, fokhagymával és kevés borssal ízesítem, teszek bele 5 dkg reszelt füstölt sajtot, kb. fél deci olajat, majd jól elkeverem. Amikor a tojások keményre főttek, hideg vizet eresztek rájuk, megpucolom őket, majd tojásszeletelővel felszeletelem. Eközben a tarhonya és a hús is megpuhult, jöhet a rétegezés. A jénai tálat vékonyan kivajazom vagy kiolajozom, majd a tarhonya harmadát lesimítom az edény aljára. Rá jön a darált hús fele, egy réteg főtt tojás (3 tojásból), majd egy kevés a fűszeres tejfölből. Aztán megint egy réteg tarhonya, hús, tojás, tejföl, és végül az utolsó harmad tarhonya, illetve a maradék tejföl. Én megszórtam egy kevés sajttal, és így tettem közepesre előmelegített sütőbe, fél órára, hogy jól összesüljön, megpiruljon a teteje. Tálaláskor ízlés szerint meg lehet locsolni még egy kevés tejföllel.

1_3.jpg

Tanács:

Vegetáriánusok a hús réteget kihagyhatják, vagy helyettesíthetik valamilyen zöldséggel.

Darált hús helyett tehetünk bele virslit vagy kolbászt is. Ekkor célszerű a tarhonyához kevés fűszerpaprikát adni, így az ételnek magyarosabb jelleget kölcsönözhetünk.

A tarhonya pirítása kulcsfontosságú, figyeljünk, hogy kellően barna színt kapjon.

Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejfölt, hagyják el a tejszínt, és fogyasszák jó étvággyal a rakottast.

Fontos, hogy a tejfölt jól fűszerezzük, hiszen ez adja meg az ételünk karakteres ízét. Kóstolgassuk!

3_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr405828210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Széles Ágnes 2018.06.03. 12:32:29

Már korábban elmentettem ezt a receptet, de csak ma készítettem el. Az egész családnak nagyon ízlett, finom, szaftos lett. Én nem használhatok tejfölt, ezért besamelmártást készítettem fokhagymás ízesítéssel, és ezt rétegeztem bele a pörköltösen elkészített darált hússal. Máskor is el fogom készíteni.
süti beállítások módosítása