Kisfiam a 2. születésnapjára csokitortát 'rendelt'. Mivel nem kedveljük túlságosan sem a piskótát, sem a kommersz csokikrémet, erre a csodálatos süteményre esett a választásom. Nem túl édes, cseppet sem száraz, tömény 'csokicsoda'. Elkészíteni egyszerű, semmi gyúrás, semmi kelesztés,csak keverni és sütni kell. Na meg persze miután legalább langyosra hűlt, megenni.
Legcsokisabb csokitorta
Hozzávalók (10 személyre):
34 dkg darabokra tört étcsoki
15 dkg kristálycukor (3/4 bögre)
17 dkg felkockázott vaj (NEM margarin)
5 nagy tojás
5 dkg finomliszt (átszitálva)
A tetejére:
ízlés szerint csokimáz vagy kakaópor/porcukor
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, gázsütőn 4-es fokozat. Tegyük a cukrot, csokoládét és a vajat egy hőálló tálba, majd tegyük forrásban lévő víz fölé. Addig kevergessük a tartalmát, míg egynemű nem lesz. Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre kissé hűlni. Ez idő alatt válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől, és utóbbit verjük fel nem túl kemény habbá. A sárgákat egyesével, vagy ha összekeveredtek, fokozatosan adagoljuk a csokimasszához, majd alaposan verjük fel, minden egyes tojás sárgája után. Ezután szitáljuk bele a lisztet, keverjük el, és óvatosan forgassuk bele a fehérjéből készült habot is. Öntsük a csokoládés tésztát egy kivajazott kb. 25 cm átmérőjű szétnyitható tortaformába, majd tegyük a sütőbe, és kb. 45 percig süssük. A tortát a formában hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint díszíthetjük a tetejét.
Tanács:
A vízgőz ne legyen túl intenzív, nem kell, hogy forrjon a víz, elég, ha csak forró, de nem bugyog. Különben előfordulhat, hogy megég a csoki.
Csenhetünk egy réteg lekvárt is a torta közepébe, vagy beboríthatjuk csokimázzal is. Ha nincs kedvünk ezekkel bíbelődni, tálalás előtt megszórhatjuk kakaóporral vagy porcukorral.