Olyan régóta vágytam egy igazán különleges csokoládés desszertre, mégpedig név szerint: brownie-ra. De a különféle receptek sokasága eltántorított attól, hogy nekifogjak. Ki erre, ki arra esküszik. Ennél a süteménynél sorsdöntő az, hogy milyen az állaga: kívül roppanós, belül szaftos. Ha csokoládés álom süteményre vágysz, ebben a receptben tuti nem fogsz csalódni!
BROWNIE
Hozzávalók:
12 dkg vaj (jobb, mint margarinnal)
4 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaópor
csipet só
20 dkg kristálycukor
2 nagy tojás (L-es)
5 dkg finom liszt
fél csapott teáskanál sütőpor
3-3 dkg feldarabolt fehér és fekete csoki
4 dkg minőségi olvasztott étcsoki
A vajat felolvasztjuk, beleszitáljuk a kakaót, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót, jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és sima masszává keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet a sütőporral, majd belekeverjük az olvasztott csokit, és a feldarabolt fekete+fehér csokit (én szoktam beletenni egy marék durvára vágott diót is). A sütőt 180 fokra melegítjük. Egy mélyebb – kb. 20x30 cm-es - tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát szétterítjük, és 20-25 perc alatt megsütjük. Ha melegen kínáljuk, a csoki darabok még olvadtak, isteni vanília vagy akár eper fagyival, esetleg pár szem bogyós gyümölccsel.
Ha véletlenül marad a sütiből, jól záródó fém dobozban még napokig eltartható.