Hóesésben, jeges szélben, egyszóval zord időben nem hiszem, hogy sok embernek kedve van kint a hidegben fagyoskodni. Talán a konyhában a tűzhely melege segít, hogy megtaláljuk a helyünket. Gyújtsuk be a gázt és süssünk, főzzünk valami finomat, ami segít kívülről belülről átmelegedni. Egy forró leves, egy finom sült hús, egy langyos sütemény orvosság lehet lelkünk segélykiáltásaira. Ne hagyjuk, hogy győzedelmeskedjen felettünk a letargia! Irány a konyha! A jókedvet garantálja a következő recept:
Almás pite
Hozzávalók:
Tésztához:
23 dkg liszt
14 dkg hideg vaj
9 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
pár csepp hideg víz
Töltelék:
1 kg alma (vagy alma és körte vegyesen)
3 evőkanál barna cukor
½ citrom reszelt héja
1 teáskanálnyi fahéj
(mazsola)
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, megfelezzük. Egyiket a kivajazott pitesütő tál méretére nyújtjuk, majd mindkettőt fóliázva betesszük a hűtőbe. Az almát (körtét) meghámozzuk, cikkekre vágjuk, lábosban a cukorral, citromhéjjal+fahéjjal megpároljuk, majd kihűtjük. Beleöntjük a tészta alsó rétegére (lé nélkül!!!), majd a tészta peremét tojásfehérjével lekenjük, rásimítjuk a maradék tésztát fedőnek, villával megszurkáljuk (sokszor!!!), majd a maradék tojásfehérjével lekenjük. 150 fokon kb. 45-50 percig sütjük, a középső rácson.
Tanács:
Fontos, hogy nagyon hideg hozzávalókkal dolgozzunk, különben ragadni fog a tészta. Ha mégsem voltunk elég gyorsak, tegyük hűtőbe, és várjunk a kinyújtásával. (Például nyáron a nagy melegben gyakran támad kedvem egy isteni fagyis finomságra, és a kánikulában sosem sikerül elég sebesen dolgoznom, így a tészta mindig a hűtőben köt ki...)
Lehet beletenni más gyümölcsöt is, ami a lényeg, az a gyümi leszűrése, hogy ne ázzon el a tészta.
Mi meg szoktuk melegíteni és vanília fagyival esszük, vagy télen vanília pudinggal. Igazi szívet lelket melengető finomság!!!
Barna cukor helyett lehet mézet is használni, úgy még egészségesebb lesz.
Köszönet Jamie Olivernek a receptért! :)