Tejszínes süllő burgonyapürével
2013. március 02. írta: orkat

Tejszínes süllő burgonyapürével

Ha valaki olyan szerencsés, hogy a párja szeret és tud is horgászni, és általában értékes zsákmánnyal tér haza, esetenként süllővel, ráadásul ki is filézi, konyhakésszé varázsolja, az ne habozzon meghálálni ezzel az ellenállhatatlan recepttel a fáradozásokat. Villámgyorsan elkészül, és egyáltalán nem igényel nagy konyhai gyakorlatot. A hal ugyan nem olcsó étel, de egészséges, bármilyen köretet tálalhatunk mellé, ezért érdemes vele kísérletezni.

blog_kep_2.jpg

Tejszínes süllő burgonyapürével

 

Hozzávalók:

A süllőhöz:

40-50 dkg süllő (szeletben)

fehérbors

1 gerezd fokhagyma vagy granulátum

3 dl főzőtejszín

5 dkg vaj vagy olíva olaj (a sütéshez)

 

A püréhez:

6 db nagyobb krumpli

5-10 dkg vaj

1-2 dl tej

szerecsendió (elhagyható)

 

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, lehetőleg minél kisebb darabokra, majd sós vízben feltesszük főni. Csak annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi. Forrástól számított kb. 25 perc alatt biztosan puhára fő. Közben készítsük elő a halat. Vágjuk tenyérnyi darabokra, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, s ha szeretjük, megszórhatjuk fokhagyma granulátummal is. Nem kell sokáig állni hagyni, maximum 15 percet, de rögtön is dolgozhatunk vele. Egy magasabb falú serpenyőben olvasszunk vajat, majd közepes lángon kezdjük el pirítani a halszeleteket. Jól pirítsuk meg egyik és másik oldalát is, hogy a pörzsanyag érvényesülni tudjon a szószban. Ha ezzel megvagyunk, ami összesen kb. 8-10 percet vett igénybe, öntsük rá a főzőtejszínt, jól forraljuk össze, majd ízesítsük sóval, borssal, kis fokhagymával. Fedjük le pár percre, és lassú tűzön főzzük max. 5 percig.

blog_kep2.jpg

Utána húzzuk le a tűzről, és készítsük el a burgonyapürénket. A krumplit szűrjük le, törjük össze krumplinyomóval vagy keverőgéppel, miután jól megsóztuk. Forrósítsuk fel a tejet, majd öntsük a püréhez, adjuk hozzá a vajat is és keverjük addig, amíg egynemű lesz. Kóstoljuk meg, és szükség szerint sózzuk, illetve bolondítsuk meg egy kis szerecsendióval. Tálaláskor tegyünk egy halszeletet a tányérra, mellé egy adag burgonyapürét, végül öntsük nyakon egy adag tejszínes szósszal.

Tanács:

A halat sütés közben a lehető legkevesebbet forgassuk, mert mikor már megfőtt, nagyon könnyen törik. Ha a tejszínt ráöntöttük a halra, próbáljuk meg nem keverni, csak rázni a serpenyőt, hogy a szeletek lehetőség szerint ne hulljanak darabjaira.

Onnan lehet tudni, hogy a hal átsült-e, hogy húsa kifehéredik, amit oldalról jól lehet látni. Ez nagyon rövid idő, csak pár perc.

Nagyon FONTOS, hogy forró tejjel hígítsuk a burgonyapürét, annyival, amivel elérjük az altalunk kívánt állagot. Ha mégis a bacon mellett döntünk, nagyon alacsony hőfokon, lassan pirítsuk, hogy ne égjen meg, de kiengedje minden zsírját. Megéri türelmesnek lenni.

Természetesen idő hiányában lehet ’instant’ vagy ’por krumplipürét’ is tálalni a süllő mellé, persze csak aki szereti. Így az egész étel elkészítése nem vesz 15-20 percnél többet igénybe.

Ne zavarjon bennünket, ha nem sikerül szépen tálalni, az ízek kárpótolni fognak mindenért.

blog_kep3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr65113170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása