Babatorta - ideális első szülinapra
2013. február 26. írta: orkat

Babatorta - ideális első szülinapra

Egy kedves ismerősöm kérdezte, milyen tortát tudnék ajánlani első babaszülinapra. Magam is lázas keresésbe fogtam, mikor közelgett a nagy nap, és innen-onnan tapasztalatokat gyűjtve, kipróbálva ezt is azt is, sikerült a – szerintem – legideálisabb szülinapi torta és krémek receptjét megalkotnom. Remélem, nem fogtok benne csalódni, és sikerül majd felejthetetlenné tenni gyermeketek első születésnapját!

 

Vizes-kukoricalisztes piskóta

 

Hozzávalók:

2 nagy tojás

2 evőkanál porcukor (1 evőkanál gyümölcscukor, ez azért jobb egy gyereknek, sőt nekünk is)

2 púpos evőkanál kukoricaliszt

2 evőkanál víz

csipet só

(2 kicsi, 3 rétegű, 10 cm átmérőjű torta jön ki belőle vagy egy nagyobb)

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tojások fehérjét, csipet sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját is jó habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a vizet, majd az átszitált kukoricalisztet is. Fellazítom a habbá vert fehérje 1/3-ával, majd óvatosan beleforgatom a többit is. A tepsire kb. 1/2-1 centi vastagon kiterítem, majd kb. 15 perc alatt megsütöm, de inkább figyeljük, nehogy kiszáradjon vagy megégjen. Még langyosan kivágjuk belőle a szükséges lapokat, majd ha lehűl, már lehet is tölteni az alábbi töltelékek valamelyikével.

 

Körtés rizskrém


Hozzávalók:

1 dl rizs (lehetőleg jázmin rizs)

3 dl víz

fél evőkanál gyümölcscukor (vagy több, ízlés szerint)

1 db hámozott körte

(ez a krém egy kicsit több lesz, de a gyerekeknek úgysem a piskóta a lényeg)

A rizst feltesszük főni a vízben. Forrástól számítva, lefedve, takarékon, kb. 35 percig főzzük, vagy amíg kellően puha és krémes lesz. Ha ez megvan leturmixolhatjuk. 1 kis tortára kicsit több mint a fele mennyiségű krém kell, így csak azt ízesítsük be cukorral. Ha kissé kihűlt, adjuk hozzá az apró kockákra vágott vagy pürésített körtét. Ha szükséges, és nagyon sűrű lenne, hígítsuk még a krémet egy kis rizstejjel vagy vízzel.

kep_blog.jpg

 

Joghurtkrém

Hozzávalók:

2 kicsi dobozos natúr joghurt

1 kisebb banánnak a fele

1 maroknyi meggy meghámozva, apróra vágva

kevéske gyümölcscukor

(kb. egy kis doboznyi, sűrű joghurt lesz belőle)

 

A joghurt lecsepegtetéséhez kibélelünk egy nagyobb szűrőt pelenkával, tüllel, vagy konyharuhával, beleöntjük a joghurtot, majd ezt ráhelyezzük egy tálra, amibe majd ki tud csöpögni a savó. Legalább 4-5 óráig csepegtetjük, hogy sűrűsödjön (lehet tovább is, ha nem találjuk megfelelő állagúnak a krémet). Ezek után csak ízesíteni kell a fentiek valamelyikével. Én mindkét krémnél gyümölcscukrot adtam hozzá, majd pürésített banánt kevertem bele, és a krém egyik felét megszíneztem a kiengedett meggy levével. Az apróra vágott meggy darabokat a krémek tetején is elhelyezhetjük, de hozzá is keverhetjük a joghurthoz.


1_blog.jpg

Tanács:

Célszerű a ’nagy nap’ előtt próbasütést és kóstoltatást végezni, hogy ne érjen bennünket meglepetés a fintorgó arc vagy érintetlen torta láttán. (tapasztalatból mondom…)

Ha nem találjuk elég édesnek a krémeket, nyugodtan adhatunk hozzá más, édes vagy akár több gyümölcsöt a leírtakon kívül. (pl. a joghurtba beletehetjük az egész banánt is, vagy tehetünk hozzá körtét, de akár almát is)

Ha igazán krémes tortával szeretnénk meglepni csemeténket, nyugodtan használjunk dupla mennyiségű joghurtot.

Az anyagnak, amit a csepegtetéshez használunk, azon kívül, hogy természetesen nagyon tisztának kell lennie, ne legyen erős öblítő vagy mosószer illata, mert ezt eléggé át tudja venni a joghurtkrém.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr155107382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása