Quiche avagy a franciák pizzája
2013. február 13. írta: orkat

Quiche avagy a franciák pizzája

Ha már unod a sajtosrudat, a pogácsát vagy a hájas tésztából készült masnikat, a quiche garantáltan feldobja a sós rágcsák eddigi egyhangúságát. Ez az a sütemény, ahol az omlós tészta elkészítésén kívül bátran szabadon engedheti az ember a fantáziáját. Ebben a receptben a saját ízlésemnek megfelelően állítottam össze a töltelék hozzávalóit, de a leírás alatt több lehetőség közül is lehet választani. Fogyasztható hidegen, melegen, ráadásul könnyen melegíthető, ha esetleg lenne ideje kihűlni...

blog_1_9.jpg

Lilahagymás baconos quiche

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg finom liszt

10 dkg hideg vaj (vagy margarin)

1 nagy csipet só

3-4 evőkanál jéghideg víz

1 tojás

 

A töltelékhez:

10-15 dkg sonka vagy bacon vagy mindkettő (ízlés szerint)

1 közepes fej lilahagyma

3 tojás

1 dl sűrű (20%-os) főzőtejszín

2 dl tej

bors

10 dkg sajt (én vegyesen szoktam – füstölt+sima)

 

A tészta alapanyagait gyorsan összegyúrjuk, hogy formázható legyen. 20 percig hűvös helyen pihentetjük. Közben a bacont+sonkát csíkokra vágjuk, és kevés olajon vagy a bacon kisült zsírján megpirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és egy kicsit hagyjuk kihűlni. A lilahagymát felkarikázzuk. A többi töltelékhez valót habverővel összekeverjük, majd ráöntjük a szalonnás alapra, összekeverjük. Peremes, kivajazott, kilisztezett formába (kerámia - van kifejezetten quiche forma is, ez alacsonyabb peremű, de szélesebb, mint a piteforma; de ha csak piteformánk, van, az sem baj!) simítjuk a tésztát, kibéleljük vele, az oldalát is, majd villával kicsit megszurkáljuk az alját. A tésztára tegyünk sütőpapírt és valamilyen nehezéket, mint például szárazbab vagy rizs, hogy ne púposodjon fel. 160 fokon 20 percet elősütjük, levesszük a sütőpapírt a nehezékkel, majd a tölteléket a tésztára öntjük. Gázsütőben kb. 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük a sütő középső részén. Fogyaszthatjuk reggelire, vacsorára, vagy fogadhatjuk egy szelettel a vendégeket. 

sos_sutik_1.jpg

Tanács:

A tészta hozzávalói legyenek nagyon hidegek, és dolgozzunk gyorsan a gyúrással, hogy ne kezdjen el ragadni. Könnyebb, ha a vajat a liszttel késes aprítóban morzsoljuk el, így egyenletesen oszlik majd el a zsiradék, és nem lesz 'foltos' a tészta.

Könnyebb a vajat a liszttel elmorzsolni, ha előtte felkockázzuk.

Ha nem akarunk a tészta nyújtásával bajlódni, csak nyomkodjuk egyenesen a formába.

A tölteléket számtalan módon variálhatjuk. Tehetünk bele paprikát,  póréhagymát, cukkinit, spenótot vagy akár gombát is. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot vagy szalámit is. Jóformán bármit bele lehet tenni. A krémbe kerülhet krémsajt, mascarpone vagy zabpehely. A fűszerezésben is szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Megbolondíthatjuk egy kevés szerecsendióval, fehér borssal, római köménnyel, curryvel vagy fokhagymával is.

Nekem gázsütőm van, ehhez adtam meg a sütési hőfokot. Alapvetően a lényeg az alacsony hőfok, és aránylag hosszú sülési idő, hogy a híg massza át tudjon sülni, de ne égjen meg!

blog_2_7.jpg

Ezen a linken más sós vendégváró falatkákkal is találkozhatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr675079271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása