Ha már unod a sajtosrudat, a pogácsát vagy a hájas tésztából készült masnikat, a quiche garantáltan feldobja a sós rágcsák eddigi egyhangúságát. Ez az a sütemény, ahol az omlós tészta elkészítésén kívül bátran szabadon engedheti az ember a fantáziáját. Ebben a receptben a saját ízlésemnek megfelelően állítottam össze a töltelék hozzávalóit, de a leírás alatt több lehetőség közül is lehet választani. Fogyasztható hidegen, melegen, ráadásul könnyen melegíthető, ha esetleg lenne ideje kihűlni...
Lilahagymás baconos quiche
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finom liszt
10 dkg hideg vaj (vagy margarin)
1 nagy csipet só
3-4 evőkanál jéghideg víz
1 tojás
A töltelékhez:
10-15 dkg sonka vagy bacon vagy mindkettő (ízlés szerint)
1 közepes fej lilahagyma
3 tojás
1 dl sűrű (20%-os) főzőtejszín
2 dl tej
só
bors
10 dkg sajt (én vegyesen szoktam – füstölt+sima)
A tészta alapanyagait gyorsan összegyúrjuk, hogy formázható legyen. 20 percig hűvös helyen pihentetjük. Közben a bacont+sonkát csíkokra vágjuk, és kevés olajon vagy a bacon kisült zsírján megpirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és egy kicsit hagyjuk kihűlni. A lilahagymát felkarikázzuk. A többi töltelékhez valót habverővel összekeverjük, majd ráöntjük a szalonnás alapra, összekeverjük. Peremes, kivajazott, kilisztezett formába (kerámia - van kifejezetten quiche forma is, ez alacsonyabb peremű, de szélesebb, mint a piteforma; de ha csak piteformánk, van, az sem baj!) simítjuk a tésztát, kibéleljük vele, az oldalát is, majd villával kicsit megszurkáljuk az alját. A tésztára tegyünk sütőpapírt és valamilyen nehezéket, mint például szárazbab vagy rizs, hogy ne púposodjon fel. 160 fokon 20 percet elősütjük, levesszük a sütőpapírt a nehezékkel, majd a tölteléket a tésztára öntjük. Gázsütőben kb. 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük a sütő középső részén. Fogyaszthatjuk reggelire, vacsorára, vagy fogadhatjuk egy szelettel a vendégeket.
Tanács:
A tészta hozzávalói legyenek nagyon hidegek, és dolgozzunk gyorsan a gyúrással, hogy ne kezdjen el ragadni. Könnyebb, ha a vajat a liszttel késes aprítóban morzsoljuk el, így egyenletesen oszlik majd el a zsiradék, és nem lesz 'foltos' a tészta.
Könnyebb a vajat a liszttel elmorzsolni, ha előtte felkockázzuk.
Ha nem akarunk a tészta nyújtásával bajlódni, csak nyomkodjuk egyenesen a formába.
A tölteléket számtalan módon variálhatjuk. Tehetünk bele paprikát, póréhagymát, cukkinit, spenótot vagy akár gombát is. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot vagy szalámit is. Jóformán bármit bele lehet tenni. A krémbe kerülhet krémsajt, mascarpone vagy zabpehely. A fűszerezésben is szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Megbolondíthatjuk egy kevés szerecsendióval, fehér borssal, római köménnyel, curryvel vagy fokhagymával is.
Nekem gázsütőm van, ehhez adtam meg a sütési hőfokot. Alapvetően a lényeg az alacsony hőfok, és aránylag hosszú sülési idő, hogy a híg massza át tudjon sülni, de ne égjen meg!
Ezen a linken más sós vendégváró falatkákkal is találkozhatsz!