Az első recept nem tartozik feltétlenül az egészséges kategóriába, már ami a csokoládét, fehér lisztet és cukrot illeti, de a dió, aszalt gyümölcsök mindenképpen enyhítenek eme bűnbeesésnél... Azért választottam a gyümölcskenyeret bemutatni, mert sokáig ellenérzés volt bennem ezzel a süteménnyel kapcsolatban, mígnem rátaláltam ennek a receptnek az eredetijére. Gyerekkoromban ezt a fajta édességet folyton kandírozott gyümölcsökkel tömték tele, mint narancshéj és társai. Na, ha valamivel, ezzel ki lehetett kergetni a világból. Aztán miközben egyik nap azon gondolkodtam, mit süssek, ami sokáig eltartható, és nem túl bonyolult, eszembe jutott a gyümölcskenyér. Nem mellesleg laktózmentes is, így az erre érzékenyek is bátran elcsábulhatnak! Nem is húzom tovább a szót, íme a recept:
Gyümölcskenyér csokival és aszalt gyümölccsel
Hozzávalók:
15 dkg kr.cukor
15 dkg finomliszt
15 dkg margarin
3 tojás
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj
15 dkg aszalt gyümölcs (bármi, csak célszerű apróbb darabokra vágni)
5 dkg dió (helyette lehet mandula vagy török mogyoró is)
5 dkg fekete csoki (kivéve a laktózérzékenyeknek)
fél narancs leve
reszelt citrom és narancs héj
1 csipet szerecsendió
Először feldarabolok és lereszelek mindent, ami majd kell a sütibe, hogy a végén csak össze kelljen önteni a hozzávalókat. A lisztet a sütőporral összeszitálom. A tojásokat kettéválasztom, majd a fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá felverem. A maradék cukrot a sárgájával verem fel (fehéredésig), majd hozzáadom a vaníliás cukrot, az olvasztott (vagy nagyon puha) margarint, és így is keverem egy kicsit. Majd hozzáadom a narancs levét, a fahéjat, szerecsendiót és a reszelt héjakat. A lisztes keverékbe beleszórom az aszalt gyümölcs darabokat (én ananászt, cseresznyét és vörös áfonyát használtam), így nem süllyednek majd a tészta aljára. Ezután hozzáöntöm a tojásos keverékhez és összekeverem. Majd óvatosan beleforgatom a fehérjét is, hogy ne nagyon törjön össze, (Ezt célszerű egy falapáttal és nagy mozdulatokkal végezni. Nem baj, ha nem lesz teljesen homogén a tészta, a végén nem fog feltűnni, de a puha végeredmény érdekében, tényleg ne keverjük túl!) és beleszórom a csoki darabokat is. Kivajazott, kilisztezett formába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütöm (Nekem gáz sütőm van, már kb múzeumi darab.) Ha kész, hagyom a formában kihűlni, majd kiborítom egy tálcára. Szeletelni csak jól kihűlt állapotban lehet szépen, de ezt mi sose tudtuk kivárni. Jól záró dobozban, hűvös helyen hosszan eltartható – azt mondják… Tálaláskor meg lehet bolondítani egy kis csokiszósszal és/vagy tejszínhabbal is, de magában is nagyon finom!