Omlós diós tészta, ragacsos mandulás habcsók, fanyar roppanós ribizli, édes krémes tojáshab. Kell ennél több?
Hozzávalók (16 szelethez):
20 dkg vaj (puha)
35 dkg cukor
1 csipet só
3 tojás
10 dkg darált dió
27,5 dkg finomliszt
75 dkg ribizli
10 dkg mandulás csók (lehet mogyorós is) RECEPT LINK
1 teáskanál citromlé
A vajat 10 dkg cukorral és sóval habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A 3 sárgáját egymás után a vajhoz keverjük. A fehérjét a hűtőbe tesszük. A diót a liszttel együtt a tésztához gyúrjuk. Az elkészült tésztát 30 percig hűtőben, letakarva pihentetjük.
A tésztát a pihenőidő leteltével lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát úgy, hogy kb 2 cm magas pereme legyen. Villával alaposan megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Közben megmossuk a ribizlit, lecsepegtetjük, villával leszemezgetjük. Megszórjuk a maradék cukor felével.
A mandulás csókot fagyasztózacskóba téve nyújtófával szétmorzsoljuk, az elősütött tortalapra szórjuk és elrendezzük rajta a jól lecsepegtetett ribizlit. A tojásfehérjét a maradék cukorral és a citromlével fényes, vágható keménységű habbá verjük és a ribizlis réteget betakarjuk vele. A süteményt visszatesszük a sütőbe és nagyjából 10 perc alatt világossárgára, készre sütjük.
A tortát a formában hagyjuk teljesen kihűlni, csak ezután lehet szépen szeletelni.
Igazán finom, nyári, frissítő édesség!