Nagyon vágytam egy kis tarhonyára, valami újra. Ez sült ki belőle. A tarhonyás rakottast nem azért zártuk a szívünkbe, mert szépen lehet tálalni, hanem mert új oldalról közelíti meg, az egyébként köretnek vagy levesbetétként fogyasztott tarhonyát. Bátran merem ajánlani kezdő szakácsoknak is. Egyszerűen nem lehet elrontani, és nagyon finom!
Tarhonyás rakottas
Hozzávalók (közepes méretű jénai tálhoz):
40 dkg tarhonya
50 dkg darált hús (elhagyható)
6 db tojás
kb. 0,5 l tejföl (vagy több)
10 dkg füstölt sajt
2 dl főzőtejszín (elhagyható)
kevés olaj
só
bors
majoranna
kakukkfű
fokhagyma
Előmelegítem a sütőt kb. 200 fokra, gázsütő 5-ös fokozat. Egy lábosban kevés (kb. 3 evőkanálnyi) olajat hevítek, majd rászórom a tarhonyát (én nem a sörétet, hanem a dörzstarhonyát használtam), és magas hőmérsékleten aranybarnára pirítom. Majd felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel (8 dl), jól megsózom 8kb.3 nagy csipet), és felforralom. Ha ez megtörtént, a lángot leveszem takarékra, és fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzöm. Közben felteszek egy lábosban vizet forrni a tojásoknak. Ha felforrt, sózom a vizet, és egy kanál segítségével beleengedem a tojásokat. Újraforrástól számított 10 percig főzöm. Előveszek egy másik lábost, és kevés olajon megpirítom a darált húst. Ha elvesztette nyers színét, sózom, borsozom, fokhagymát szórok rá, kevés majorannával (1 kk) és kakukkfűvel (1 kk) ízesítem, felöntöm fél deci vízzel, és összepárolom, a végén pedig öntök rá kb. 2 dl főzőtejszínt. (kb. 15 perc) Miközben puhulnak illetve főnek a hozzávalók, elkészítem a fűszeres tejfölt, ami az étel lelke. Kiteszem a tálba a tejfölt, sózom, fokhagymával és kevés borssal ízesítem, teszek bele 5 dkg reszelt füstölt sajtot, kb. fél deci olajat, majd jól elkeverem. Amikor a tojások keményre főttek, hideg vizet eresztek rájuk, megpucolom őket, majd tojásszeletelővel felszeletelem. Eközben a tarhonya és a hús is megpuhult, jöhet a rétegezés. A jénai tálat vékonyan kivajazom vagy kiolajozom, majd a tarhonya harmadát lesimítom az edény aljára. Rá jön a darált hús fele, egy réteg főtt tojás (3 tojásból), majd egy kevés a fűszeres tejfölből. Aztán megint egy réteg tarhonya, hús, tojás, tejföl, és végül az utolsó harmad tarhonya, illetve a maradék tejföl. Én megszórtam egy kevés sajttal, és így tettem közepesre előmelegített sütőbe, fél órára, hogy jól összesüljön, megpiruljon a teteje. Tálaláskor ízlés szerint meg lehet locsolni még egy kevés tejföllel.
Tanács:
Vegetáriánusok a hús réteget kihagyhatják, vagy helyettesíthetik valamilyen zöldséggel.
Darált hús helyett tehetünk bele virslit vagy kolbászt is. Ekkor célszerű a tarhonyához kevés fűszerpaprikát adni, így az ételnek magyarosabb jelleget kölcsönözhetünk.
A tarhonya pirítása kulcsfontosságú, figyeljünk, hogy kellően barna színt kapjon.
Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejfölt, hagyják el a tejszínt, és fogyasszák jó étvággyal a rakottast.
Fontos, hogy a tejfölt jól fűszerezzük, hiszen ez adja meg az ételünk karakteres ízét. Kóstolgassuk!