Sárgaborsó-főzelék...
2017. január 26. írta: orkat

Sárgaborsó-főzelék...

...áztatás és rántás nélkül. Egy újabb "mumusomat" sikerült legyőznöm. Többször futottam már neki a sárgaborsó-főzelék elkészítésének, és sosem voltam biztos a végeredményben. Pedig nem vagyok már kezdő a konyhában. És mégis... A fő kérdések, amik bennem cikáztak, és amivel kapcsolatban nem kaptam sehonnan sem egyértelmű választ a következők voltak: Áztassam? Ne áztassam? Rántsam? Ne rántsam? Kuktában főzzem? Sima lábosban? Ahány ember, annyi féle tuti megoldásra esküszik. Hát most már nekem is van saját tuti receptem! Íme:

2_31.jpg

Hozzávalók:

50 dkg sárgaborsó

1 közepes fej vöröshagyma

3 duci gerezd fokhagyma

3 babérlevél

só (kb.4 nagy "női" csipet - de kóstolni kell!)

fél kávéskanál bors

füstölt alaplé (pl.csülök főzőleve)

kevés olaj/zsír

A száraz sárgaborsót egy nagyobb lábosban, kb.2 liter vízben felteszem főni. Közben az apróra vágott hagymát kevés olajon/zsíron megpirítom. Beleteszem a fekete borsot és végül a zúzott fokhagymát is, pár percig tovább pirítva együtt. Közben a borsó vize felforrt, amit hagyok pár percig főni, majd a habos első főzővizet leöntöm. Annyi füstölt lével öntöm fel, hogy 2 ujjnyira ellepje a sárgaborsót, beleteszem a hagymás keveréket, sózom, hozzáadom a babérlevelet is, majd forrás után alacsony lángon, fedő alatt főzöm, kb.1 órán keresztül. 5-10 percenként megkeverem, mert a borsó idővel kezd szétfőni, és hajlamos leragadni az egyre sűrűsödő lé. Mikor már majdnem készen van a főzelékünk, kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzunk, amennyiben szükség van még rá. A rántásra semmi szükség, hiszen a borsó kellően "besűríti magát." Ha mégis hígnak találnánk, botmixerrel javíthatunk főzelékünk állagán. Sült kolbásszal, virslivel, főtt tojással vagy fasírttal fogyaszthatjuk. 


1_47.jpg

Tanács:

A hagymákat és borsot azért célszerű külön zsiradékon megpirítani, mert az ízük így intenzívebb lesz. Aki nem szeretne ezzel bíbelődni, nyugodtan nyersen is a főzelékhez adhatja.

Főzés közben a lábos fedelét hagyjuk levegőzni, mert a sárgaborsó igen hajlamos a habosodásra, kifutásra. Egy hajszálnyi rés megoldás a problémára.

A botmixerrel nem kell teljesen krémesíteni a főzeléket, de egy kis adagot lepürésítve sűríthetünk az állagán.

 

További javaslatok feltétnek:


1_20.jpg1_27.jpgbr_fasirt_1.jpg


 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr812157715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása