„Többször keveset” hangzik el a jó tanács dietetikusoktól, étkezési és életmód tanácsadóktól. Igen, de mit? Reggeli után, ha nem kívánjuk tízóraira a gyümölcsöt, vagy szívesen nassolnánk valamit délután uzsonnára, mindenképpen csak ajánlani tudom ezt a kekszet. Egészséges hozzávalókból készül és nagyon finom. Egy pohár tejjel, vagy egy csésze kávéval pedig egyenesen mennyei! Nem a legegyszerűbb receptek közé tartozik, de nem kell tőle megijedni, megéri a macera, higgyétek el!
Diós szilvalekváros töltött keksz
Tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg zabpehely liszt
(vagy 50 dkg finom liszt)
17 dkg cukor (vagy fele méz fele cukor, vagy csak méz)
25 dkg margarin vagy vaj
2 db tojás
2 teáskanál sütőpor
csipet só
Töltelékhez:
10 dkg darált dió
3 dkg szilvalekvár (vagy valamilyen sötét színű lekvár)
0,5 dl tejszín
2 evőkanál cukor vagy méz
A lisztet, cukrot, sütőport, sót - vagyis a tészta száraz összetevőit - keverjük össze, majd adjuk hozzá az olvasztott margarint, és mézet, a felvert tojásokat, és keverjük simára. Kissé nyúlós tésztát kapunk, de amíg a töltelékkel dolgozunk, tegyük hideg helyre, kb. 10-15 percre így kellően megszilárdul. A töltelék összetevőit mérjük ki, majd tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze az egészet. (Én késes darálóba öntöttem és ott daráltam és kevertem a tölteléket.) Ha a tésztánk már nem ragad, tépjünk diónyi darabokat a tésztából, kezünkkel lapogassuk kb. 7 cm átmérőjű körré, közepére tegyünk egy kiskanálnyi diós szilvalekváros tölteléket. Szépen takargassuk be, formáljunk belőle golyót, majd tenyérrel lapítsuk el, s már kész is a keksz.
Tegyük a kekszeket sütőpapírral bélelt lemezre. 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig süssük.
Tanács:
Ha, amíg a kekszeket gyártjuk, a maradék tésztát hűvösön tartjuk, nem fog ragadni.
A kekszek nem nagyon nőnek meg, így nem kell túlságosan messze pakolnunk őket egymástól.
Szilvalekvár helyett dolgozhatunk meggy, málna vagy eperlekvárral is, a lényeg, hogy a színe sötét legyen, hogy a töltelék jól látszódjon a világos tésztában. Dió helyett pedig használhatunk mogyorót vagy mandulát is.
Én a gázsütő 4-5-ös fokozatán, a legmagasabb rácson sütöttem, hogy ne égjen meg az alja sülés közben.
Sütéskor a kekszek tetejére nyomhatunk egy-egy szem mandulát vagy diót díszítésképpen.
Jól záródó dobozban több napig is eltartható.