Rétes Kata konyhájából...
2020. december 20. írta: orkat

Rétes Kata konyhájából...

...házilag készített tésztából

Mint azt már oly sokszor említettem, nálunk a "kevés tészta sok töltelék" sütik a menők. Ráadásul a rétes azért is foglal el kivételes helyet az édességek között, mert férjem egyenesen rajong érte. Szülinapi torta helyett is rétest szokott kérni. Idén először alakult úgy, hogy én készítettem el a vágyott süteményt.

retes_2.jpg

Hozzávalók:

Tésztához (3 rúd lett belőle):

25 dkg rétes liszt

2 evőkanál zsír

110 ml langyos víz

1 tojás

1 teáskanál ecet

1 csapott kávéskanál só

Túrós - gyümölcsös töltelékhez:

25 dkg túró

1 tojás

2 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál cukor

1 púpos evőkanál tejföl

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál frissen facsart citromlé

meggy, málna, vagy más bogyós gyümölcs (ízlés szerint) + cukor

+ búzadara

+ porcukor a tetejére

A lisztet szitáljuk bele egy tálba, majd a langyos vízben keverjük el az olvasztott zsírt, sót, ecetet és tojást. A keverőgép dagasztószárával alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Ez 8-10 percet is igénybe vehet. A tészta akkor jó, ha nagyon puha, terül, de nem túl ragacsos. Amikor ezzel megvagyunk, tegyük át a tésztát egy lisztezett tálcára vagy deszkára, és kenjük meg a tetejét olvasztott zsírral. Pihentessük minimum egy órát.

Közben készítsük el a tölteléket. A túrót tegyük egy mélyebb tálba, majd a tejföllel, cukrokkal, citrommal keverjük krémesre. Én kézi keverőgépet használtam hozzá. A fenti arányokat természetesen saját szánk íze szerint lehet változtatni. A meggyet magozzuk ki, a málnát készítsük elő.

Amikor letelt a tészta pihenőideje, melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Közben készítsünk elő egy tiszta terítőt, melyet alaposan lisztezzünk be. Erre vegyük ki a tésztát, és egy kicsit lapítsuk el az asztal közepén. Majd türelmesen, mindig csak apránként haladva kezdjünk hozzá a tészta fokozatos nyújtásához. Kézfejünket bújtassuk a tészta alá, és húzzuk óvatosan. Szinte átlátszó vékonyságúra kell nyújtani az ideális végeredmény érdekében. Ez egy aránylag hosszadalmas folyamat. Ha időközben ki-kilyukad a tészta, ne törődjünk vele! Feltekeréskor úgyis olyan sok réteg lesz egymást fedve, hogy nem fog feltűnni egy-két lyukacska...

Amikor kinyújtottuk a lehető legvékonyabbra a tésztát, a vastag széleket éles késsel távolítsuk el. Majd olvasztott zsírral kenjük (vagy szórjuk) meg, és pár percig pihentessük. Ezután oszlassuk el a tölteléket a tésztán - nem igazán lehet kenni, mint inkább kanállal megszórni. Én 3 részre osztottam, és 1/3-adára csak túrót, a másik harmadra túrót és málnát majd végül túrót és meggyet tettem. A gyümölcsös részek alatt a tésztát alaposan megszórtam búzadarával, hogy a nedvességet felszívja, illetve megszórom cukorral, figyelembe véve a gyümölcs savanyúságát.

Amikor megtöltöttük a tésztát, az asztal szélesebbik oldalán állva fogjuk meg a terítőt, és annak segítségével szorosan tekerjük fel a süteményt. A tepsihez - vagy éppen a töltelékhez - méretezve daraboljuk fel a rétest és sorakoztassuk a tepsibe a rudakat. Felvert tojással kenjük le a tetejüket.

Toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük körülbelül 40 percig, hogy a teteje jó piros, ropogósra süljön. Amikor készen van, vegyük ki és hagyjuk a tepsiben hűlni egy kicsit. Tálaláskor daraboljuk fel, és szórjuk meg a tetejét porcukorral.

A tészta receptjét ITT találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6716351986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása