Nálunk már december elején elkezdődik a karácsonyi sütemények időszaka. Idén kipróbáltunk egy azonnal süthető variációt a pihentetős verzió helyett. Osztatlan sikert aratott. Főleg gyermekeim körében. Hogy miért? Mert a tésztával nagyon könnyen lehet bánni. A türelmetlen manócskák pedig folyamatosan szorgoskodhatnak, nem kell várni a gyúrás, nyújtás, sütés közben. Sőt, mire az utolsó adag is kisül, az elsőt már lehet is díszíteni. Mi a készen kapható cukormázas-tollat (piros, fehér, zöld és sárga színekben) szoktuk venni, amit a gyerekek könnyen kezelnek. Órákig elvannak a mézeskalács projekttel! És ha közben valami félresikerül, sebaj, mindig akad egy önkéntes, aki szívesen eltünteti :)
Hozzávalók (70-90 közepes/nagy db lesz belőle):
1 kg finomliszt
23 dkg porcukor
2 dkg szódabikarbóna
1 púpos evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg vaj
2,5 dl méz
3 egész tojás
A száraz hozzávalókat - liszt, szódabikarbóna, átszitált porcukor, mézeskalács fűszerkeverék - egy nagy tálban összekeverjük. Egy nagyobb mélyedést alakítsunk ki a közepén, majd miután a vajat félig folyósra olvasztottuk, beleöntjük. Beleütjük a 3 tojást, végül a mézet is ráfolyatjuk. Először villával nagyjából összekeverjük az egészet - darabos, ragacsos massza lesz belőle, majd a villát félretéve, kézzel folytatjuk a gyúrást. Egészen addig dolgozzunk a tésztával, míg egynemű nem lesz. Ezután három, nagyjából 65 dkg-os adagokra osszuk szét. Ez azért hasznos lépés, mert könnyebb dolgozni kisebb adagokkal, illetve amíg az egyik adaggal dolgozunk, addig a többit a hűtőben pihentetve tudjuk tárolni. Egy ilyen harmad adagból kb. 20-25 db közepes méretű mézeskalács lesz (2 tepsi).
Amíg a tésztát kiszaggatjuk, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütés. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. A nyújtó felületet jól lisztezzük be, mert a tészta hajlamos a leragadásra. Nyújtsuk ki kb. de maximum 1 cm vastagra, és szúrjuk ki a mintákat, lehetőleg minél helytakarékosabban, hiszen az újra összegyúrt tészta már sokkal lisztesebb lesz. Figyeljünk arra, hogy a tepsiben legalább 2 ujjnyi távolságra kerüljenek egymástól, mert sütés közben kicsit megdagadnak. 8 perc alatt süssük őket készre. A tésztának nem kell barna színt kapnia, csak jól átsülnie - nem pirulnia. Így marad finom, puha, omlós a sütemény. Miután megsült, hagyjuk őket a tepsiben pár percig pihenni, hogy kicsit megszilárduljanak, majd rácson hűtsük ki őket teljesen.
Ezek után jöhet a díszítés. Cukormáz - bolti vagy házi, színes vagy fehér...bármivel fokozhatjuk az ünnepi illatokat és vizuális élményt. A szórócukorkákat sütés előtt tegyük rá, így nem szóródnak majd le...vagy nem annyira...
Gyermeki kezek alkotásai (7,9)
Kávé mellé, egy pohár tejjel uzsonnára vagy éppen tízóraira éppen ideális, hogy kellőképpen hangolódjunk az Ünnepekre. Jó étvágyat hozzá!
Az eredeti receptet ITT találtam.