Barackos-mandulás tarte tatin Kata konyhájából
2019. augusztus 05. írta: orkat

Barackos-mandulás tarte tatin Kata konyhájából

Zamatos barack, sűrű karamell, ragacsos mandulaszeletek, toppanós omlós tészta. Mindez egy süteményben. 

1565018881032_1.jpg

A tésztához:
10 dkg hideg vaj

1 tojássárgája
18 dkg finomliszt
1 csipet só
1-2 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
5 db közepes őszibarack 
5 dkg mandulalap
10 dkg vaj
5-10 dkg kristálycukor (a gyümölcs édességétől függően)

A lisztet, sót és a vajat késes robotgéppel morzsásítsuk, vagy morzsoljuk el kézzel. Adjuk hozzá a tojássárgáját és 1 evőkanál hideg vizet. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, – könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Frissen tartó fóliába csomagolva 30-45 percig pihentessük a hűtőszekrényben.

Közben a 10 dkg vajat olvasszuk fel egy olyan mélyebb serpenyőben, amit a sütőbe is betehetünk. A már felolvadt vajhoz adjuk a 15 dkg cukrot (ha nagyon érett barackkal dolgozunk, lehet kevesebbet is). Folyamatos keverés mellett aranyszínűre karamellizáljuk. Hagyjuk hűlni. 

Az barackokat mossuk és hámozzuk meg, magjukat távolítsuk el, vágjuk 6 gerezdre őket. Készítsük elő a mandulalapokat. A széléről kezdve körkörösen rakosgassuk a már kihűlt karamellre a barack szeleteket úgy, hogy a gyümölcsszeletek között maradt helyet mandulával szórjuk be. Helyezzük vissza a serpenyőt a tűzhelyre, közepes lángon kezdjük melegíteni, hogy a barackok nedvességtartalmának egy része eltávozzon, és a gyümölcs is kissé karamellizálódjon. Ehhez nagyjából 15 percre lesz szükség. Húzzuk félre a tűzhelyről, hagyjuk kissé hűlni.

A sütőt 190 fokra melegítsük elő. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vastag körré, amelynek átmérője nagyobb, mint a serpenyőé. Nyújtófa segítségével fedjük be a barackokat a tésztával. A széleit is nyomkodjuk bele a serpenyőbe, hogy a sütés közben keletkező nedvesség benne maradjon. 25 perc alatt süssük világosra.

Még melegen fogjunk egy tányért, amelyet a tésztára illesztünk, majd gyors mozdulattal borítsuk ki a tortát. Langyosan tálaljuk!

1565019114553_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3814996478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása