Kéksajtos pogácsa
2018. május 07. írta: orkat

Kéksajtos pogácsa

Különleges ízvilágú vendégváró, vagy még inkább marasztaló sós falatka. Omlós és nagyon sajtos finomság. 

keksajtos_1.jpg

Hozzávalók (2 gáztepsihez):

50 dkg finomliszt

1 evőkanál só

30 dkg vaj

2 tojás sárgája

2 púpos evőkanál tejföl

15 dkg kéksajt

1 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 teáskanál cukor

A tetejére:

reszelt sajt

tojás

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos cukros tejbe, majd tegyük félre, hogy legyen ideje felfutni. Közben készítsük össze a többi hozzávalót. A lisztbe keverjük bele a sót, és morzsoljuk el a hideg vajjal. (Én késes aprítóval könnyítem meg ezt a folyamatot.) Majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, a tejfölt, az elmorzsolt vagy éppen aprított kéksajtot, végül a  felfuttatott élesztős tejes keveréket. Gyúrjuk egynemű, lágy tésztává, majd tegyük félre langyos helyre keleszteni, nagyjából egy órára.

A kelesztési idő leteltével gyúrjuk át a tésztát, nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm-es vastagságúra, majd szaggassuk ki a pogácsákat. sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe és hagyjuk őket újabb egy órát pihenni. Közben melegítsük elő a sütőt (elektromos, alsó-felső sütés) 220 fokra. Kenjük le a pogácsák tetejét felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, majd süssük őket aranybarnára körülbelül 15 perc alatt.

Frissen, langyosan, egyszerűen felülmúlhatatlan!

keksajtos_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7713898420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2019.07.07. 19:18:44

A kék sajtot nem szeretem nagyon, de így pogácsában meg pizzán szívesen megeszem, az alapanyagokat megnéztem az interneten, hogy hova menjek vásárolni www.ujsagomat.hu/spar/akcios-ujsag-csutortoktol-04-07-2019-0/
süti beállítások módosítása