Sajtos roló. Ropogós leveles tészta, lágy sajtkrémmel töltve. Fantasztikus ízmámor. Nem is lehet összehasonlítani a cukrászdákban kapható túl vajas töltelékkel. A főzött sajtkrémmel semmi nem veheti fel a versenyt. Talán egy kicsit a macerásabb sütemények közé tartozik, de ha egyszer rászánja magát az ember, az eredmény mindenért kárpótolni fogja. Családunkban az Ünnepek elmaradhatatlan főszereplője.
Sajtos roló - főzött sajtkrémmel
Hozzávalók:
12 vagy 24 db habroló cső
habzsák - nem feltétlenül szükséges
A tésztához (kb. 24 közepes darabhoz):
1 csomag mélyhűtött leveles tészta
1 tojás (lekenni)
A krémhez:
8 dkg margarin
2 púpos evőkanál liszt
3-4 dl tej
10 dkg reszelt füstölt sajt/nem füstölt
1 db tömlős füstölt sajt/sima tejszínes
só
Díszítéshez:
reszelt sajt (kb. 5 dkg)
A mélyhűtött tésztát szobahőmérsékleten felengedjük a csomagoláson leírtak szerint. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, gázsütő 5-ös fokozat. Közben elkészítjük a sajtkrémet. A margarint felolvasztjuk egy lábosban, majd rászórjuk a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Ezután folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet. Ne öntsük rá egyből az egész mennyiséget, hanem figyeljük közben a krém állagát. Ha kellőképpen sűrűnek ítéljük meg - tehát olyan az állaga, amilyet a rolóba szeretnénk tölteni - adjuk hozzá a reszelt illetve tömlős sajtot, olvasszuk a lisztes-tejes masszába, majd sózzuk meg (elég sokat elbír). Kóstolgassuk bátran, és pótoljuk, ha valamit hiányolnánk belőle (sajtot, sót). Amíg a tésztával dolgozunk, tegyük félre hűlni. A kiengedett leveles tésztát nyújtsuk kb. 2 mm vastagra, majd vágjuk kb. 24 db csíkra (kb. 2,5-3 cm széles, kb. 22 cm hosszú). Tekerjük kis átfedéssel a habroló csövekre, fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le tojással, majd süssük meg aranybarnára (kb. 10-15 perc). Ha megsültek, várjunk, míg kissé kihűlnek, és töltsük meg habzsák vagy kiskanál segítségével a sajtkrémmel. A végeit tunkoljuk a reszelt sajtba. Jó étvágyat hozzá!
Tanács:
A krémet kedvünk szerint variálhatjuk még zöldfűszerekkel, különböző ízesítésű sajtokkal, esetleg sonkadarabokkal.
Ha rövidebb csíkokat vágunk a tésztából, nem szükséges a habzsák a töltéshez, elég egy teáskanál is. Így természetesen több, de kisebb rolónk lesz.
Ne lepődjünk meg, ha pillanatok alatt elfogy... Ez szinte garantált! :)
Köszönet a receptért Anyósomnak!