Sajtos roló - főzött sajtkrémmel
2014. január 01. írta: orkat

Sajtos roló - főzött sajtkrémmel

Sajtos roló. Ropogós leveles tészta, lágy sajtkrémmel töltve. Fantasztikus ízmámor. Nem is lehet összehasonlítani a cukrászdákban kapható túl vajas töltelékkel. A főzött sajtkrémmel semmi nem veheti fel a versenyt. Talán egy kicsit a macerásabb sütemények közé tartozik, de ha egyszer rászánja magát az ember, az eredmény mindenért kárpótolni fogja. Családunkban az Ünnepek elmaradhatatlan főszereplője.

sos_sutik_rolo.jpg

Sajtos roló - főzött sajtkrémmel

 

Hozzávalók:

12  vagy 24 db habroló cső

habzsák - nem feltétlenül szükséges

A tésztához (kb. 24 közepes darabhoz):

1 csomag mélyhűtött leveles tészta

1 tojás (lekenni)

A krémhez:

8 dkg margarin

2 púpos evőkanál liszt

3-4 dl tej

10 dkg reszelt füstölt sajt/nem füstölt

1 db tömlős füstölt sajt/sima tejszínes

Díszítéshez:

reszelt sajt (kb. 5 dkg)

A mélyhűtött tésztát szobahőmérsékleten felengedjük a csomagoláson leírtak szerint. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, gázsütő 5-ös fokozat. Közben elkészítjük a sajtkrémet. A margarint felolvasztjuk egy lábosban, majd rászórjuk a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Ezután folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet. Ne öntsük rá egyből az egész mennyiséget, hanem figyeljük közben a krém állagát. Ha kellőképpen sűrűnek ítéljük meg - tehát olyan az állaga, amilyet a rolóba szeretnénk tölteni - adjuk hozzá a reszelt illetve tömlős sajtot, olvasszuk a lisztes-tejes masszába, majd sózzuk meg (elég sokat elbír). Kóstolgassuk bátran, és pótoljuk, ha valamit hiányolnánk belőle (sajtot, sót). Amíg a tésztával dolgozunk, tegyük félre hűlni. A kiengedett leveles tésztát nyújtsuk kb. 2 mm vastagra, majd vágjuk kb. 24 db csíkra (kb. 2,5-3 cm széles, kb. 22 cm hosszú). Tekerjük kis átfedéssel a habroló csövekre, fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le tojással, majd süssük meg aranybarnára (kb. 10-15 perc). Ha megsültek, várjunk, míg kissé kihűlnek, és töltsük meg habzsák vagy kiskanál segítségével a sajtkrémmel. A végeit tunkoljuk a reszelt sajtba. Jó étvágyat hozzá!

blog_2_4.jpg

Tanács:

A krémet kedvünk szerint variálhatjuk még zöldfűszerekkel, különböző ízesítésű sajtokkal, esetleg sonkadarabokkal.

Ha rövidebb csíkokat vágunk a tésztából, nem szükséges a habzsák a töltéshez, elég egy teáskanál is. Így természetesen több, de kisebb rolónk lesz.

Ne lepődjünk meg, ha pillanatok alatt elfogy... Ez szinte garantált! :)

blog_3_3.jpg

Köszönet a receptért Anyósomnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr25720577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása