Hamis kacsamájkrém
2019. december 23. írta: orkat

Hamis kacsamájkrém

Évtizedek óta hagyomány, hogy Karácsony alkalmából házi készítésű májas kerüljön nálunk az asztalra. Számunkra ez az Ünnepi reggeli. Forró, citromos teával. Friss kenyérrel vagy éppen pirítóssal. Zöldséggel vagy nélküle. A recept Édesapámtól származik, akinek nagyon hálás vagyok, hogy átadta nekem, és ezáltal saját kis családom is "függővé válhatott". Szóval nálunk nincs Ünnep májas nélkül.

1608649119961.jpg

 

Hozzávalók:

1/2 kg csirkemáj (minél világosabb színű, annál jobb)

3-4 dl kacsazsír

1 csapott teáskanál fekete bors

2 teáskanál majoranna

6-8 gerezd zúzott/reszelt fokhagyma

A májakat megtisztítjuk és hegyes késsel alaposan össze-vissza szurkáljuk, ezzel meggátoljuk, hogy sülés közben " felrobbanjanak ".


A zsírt felmelegítjük csak közepesen forróra, hogy sisteregve ne hirtelen kapja össze a májakat és ne piruljon de azért csendesen "forrjon". Beletesszük az összes összeszurkált egész májakat és csendesen sülni hagyjuk. Nagyjából 10 percig sütjük, úgy, hogy a zsír csendesen pezseg. Az utolsó 3 percben rátesszük a borsot, majorannát és a zúzott fokhagymát. További 2 percig sütjük a fűszerekkel együtt.

sul.jpg

Amikor kész, hűvös helyen kihűtjük langyosra és az egészet zsírral együtt pépesítjük. (Én botmixert használok.)

Kisebb tálakba  is szétoszthatjuk, ha nem akarjuk az egészet egyben hagyni -, majd hidegre tesszük és ha zavar bennünket, hogy a kihűlés végén felül egy zsírrétek képződik, akkor negyed óránként villával keverjük át  így végül a máj az összes kacsazsírt úgy magába szívja, hogy egy egyöntetű , kenhető „májkrém” keletkezik.

pure_dobozban.jpg

A májkrém csak megsózva élvezetes, hiszen sütés közben egyáltalán nem sóztunk. A legjobb ízélmény elérése érdekében ne spóroljunk vele – sem a sóval a májkrémre, sem a májkrémmel a kenyérre…!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6215364006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása