Évtizedek óta hagyomány, hogy Karácsony alkalmából házi készítésű májas kerüljön nálunk az asztalra. Számunkra ez az Ünnepi reggeli. Forró, citromos teával. Friss kenyérrel vagy éppen pirítóssal. Zöldséggel vagy nélküle. A recept Édesapámtól származik, akinek nagyon hálás vagyok, hogy átadta nekem, és ezáltal saját kis családom is "függővé válhatott". Szóval nálunk nincs Ünnep májas nélkül.
Hozzávalók:
1/2 kg csirkemáj (minél világosabb színű, annál jobb)
3-4 dl kacsazsír
1 csapott teáskanál fekete bors
2 teáskanál majoranna
6-8 gerezd zúzott/reszelt fokhagyma
A májakat megtisztítjuk és hegyes késsel alaposan össze-vissza szurkáljuk, ezzel meggátoljuk, hogy sülés közben " felrobbanjanak ".
A zsírt felmelegítjük csak közepesen forróra, hogy sisteregve ne hirtelen kapja össze a májakat és ne piruljon de azért csendesen "forrjon". Beletesszük az összes összeszurkált egész májakat és csendesen sülni hagyjuk. Nagyjából 10 percig sütjük, úgy, hogy a zsír csendesen pezseg. Az utolsó 3 percben rátesszük a borsot, majorannát és a zúzott fokhagymát. További 2 percig sütjük a fűszerekkel együtt.
Amikor kész, hűvös helyen kihűtjük langyosra és az egészet zsírral együtt pépesítjük. (Én botmixert használok.)
Kisebb tálakba is szétoszthatjuk, ha nem akarjuk az egészet egyben hagyni -, majd hidegre tesszük és ha zavar bennünket, hogy a kihűlés végén felül egy zsírrétek képződik, akkor negyed óránként villával keverjük át így végül a máj az összes kacsazsírt úgy magába szívja, hogy egy egyöntetű , kenhető „májkrém” keletkezik.
A májkrém csak megsózva élvezetes, hiszen sütés közben egyáltalán nem sóztunk. A legjobb ízélmény elérése érdekében ne spóroljunk vele – sem a sóval a májkrémre, sem a májkrémmel a kenyérre…!