Télen valahogy sokkal szívesebbet használom a diót, mint hozzávalót. Aki hasonlóképpen érez, ebben a süteményben garantáltan nem fog csalódni! A jól megpirult dió roppanóssága, a narancs frissessége, a méz ragacsossága, a tészta keménysége csodálatos harmóniát eredményez! Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 15 dkg liszt (én 5-5-5 dkg teljes kiőrlésű, zabpehely és finom lisztet használtam)
- 7 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 nagy tojás sárgája
- pár csepp jéghideg víz
Töltelékhez:
- 1 nagy tojás
- 5 evőkanál méz
- 1 csipet só
- 1 teáskanál finomra reszelt narancshéj
- ¼ bögre cukor
- 6 dkg olvasztott vaj
- ½ bögre dió (ebből lehet többet is)
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. Lisztezett deszkán a piteforma nagyságára nyújtjuk, és a kivajazott kilisztezett formába simítjuk. A széleit szépen eldolgozzuk. Majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 15 percig nehezékkel, hogy ne púposodjon fel a tészta, majd vegyük le a súlyt és 5 percig süssük tovább, majd vegyük ki a sütőből és további 5 percig hagyjuk hűlni. Eközben készítsük el a tölteléket. A tojást keverjük ki a mézzel, sóval, narancshéjjal, cukorral és vajjal, míg egynemű nem lesz. Öntsük a masszát a formába. A tetejére szórjuk a diót, majd tegyük vissza a sütőbe további 30 percre, vagy amíg megszilárdul. Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni. Tálaláshoz tejszínhabot lehet kínálni, akár egy kis narancslével megbolondítva. Jó étvágyat hozzá!
Tanács:
A tészta linzertészta, tehát nagyon gyorsan kell összedolgozni a hozzávalókat, hogy ne legyen túl ragadós a massza. Próbáljunk minél hidegebb hozzávalókkal dolgozni!
A piteforma helyett használhatunk kapcsos tortaformát is (kb. 25 cm átmérőjűt). Könnyebb lesz belőle kiügyeskedni a süteményt.
Sütéskor béleljük ki a villával megszurkált tésztát sütőpapírral és tegyünk rá száraz babot, rizst, vagy lencsét, hogy ne púposodjon fel a tészta.
Laktózmentes vajat használva, nem fosztjuk meg az erre érzékenyeket sem ettől az élvezettől.