Oroszkrém sütemény
2018. december 22. írta: orkat

Oroszkrém sütemény

Havas tájat idéző, ünnepi torta - sütemény formában. Habos-krémes mazsolás finomság, habkönnyű piskótával. 

oroszkrem_2.jpg

Hozzávalók (20x30-as tepsihez):

A piskótához:

8 tojás (L-es)

16,5 dkg cukor

1 csomag sütőpor

21 dkg liszt

Krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor

2 csomag vaníliás cukor

8,4 dl tej

8 púpos evőkanál cukor

20 dkg mazsola

2 teáskanál rum aroma

8, 4 dl habtejszín

4 teáskanál zselatin

Díszítéshez:

4 dl habtejszín

1 teáskanál zselatin

arany mazsola

A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Kenjük sütőpapírral bélelt, kb. 30x20 cm-es tepsibe a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés)  kb. 20 perc alatt süssük készre a piskótalapot, majd hűtsük ki. Ezután lehúzzuk róla a sütőpapírt, vágjuk 3 vékony rétegre, majd tegyük vissza a formába - vagy sütőkeretbe - az alsónak szánt piskótalapot. (Lehet a tésztát harmadolni, és 3 külön lapot sütni belőle - arányosan csökketnve a sütési időt! - így talán egyszerűbb)

A krémhez a pudingport a tejjel és a cukorral keverjük simára, majd lassú tűzön főzzük sűrűre. Tegyük bele a vanílisá cukrot, a rum aromát, majd a mazsolát is. Hagyjuk hűlni - közben időnként keverjük meg, hogy ne bőrösödjön!

A zselatint fél dl vízben keverjük el, majd felhasználás előtt melegítsük fel, hogy folyós legyen. Közben verjük kemény habbá a tejszínt, majd keverjük össze az időközben kihűlt vaníliás-mazsolás krémhez. Öntsük bele a zselatint is. 

Az alsó piskóterétegre kenjük a krém egyharmadát, majd fektessük rá a második réteget is, arra a következő haramadát a krémnek, majd tegyünk ugyanígy a maradék piskótával ls krémmel. Tegyük néhány órára a hűtőbe dermedni.

Fogyasztás előtt vegyük ki a formából, tegyük végleges helyére - tálca, torta állvány - majd díszítsük ízlés szerint a felvert - zselatinos - tejszínhabbal és aranymazsolával.

Az oldalát szeletelt mandulával is díszíthetjük, de anélkül is igazán fenséges látvány!

oroszkrem_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3614507908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása