Hozzávalók (34x25 cm-es tepsihez - A4-es ostyához):
A piskótához:
8 tojás (L-es)
16,5 dkg cukor
1 csomag sütőpor
21 dkg liszt
8 evőkanál baracklekvár
A krémhez:
7 dl tej
11 tojássárgája
1,5 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
7 dkg vaj
7 dl habtejszín (hideg)
3 teáskanál zselatin
A fehérjehabhoz:
5 tojásfehérje
35 dkg porcukor
A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Kenjük sütőpapírral bélelt, kb. 34x25 cm-es tepsibe a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 20 perc alatt süssük készre a piskótalapot, majd hűtsük ki. Ezután lehúzzuk róla a sütőpapírt, vágjuk félbe, majd tegyük vissza a formába, és vékonyan kenjük meg baracklekvárral.
A krémhez kevés tejben keverjük el a tojássárgákat, adjuk hozzá a vaníliás pudingport és a cukrokat. A maradék tejet forraljuk fel, majd sűrítsük be a pudingos keverékkel. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat., majd hűtsük ki. Hűlés közben kevergessük, hogy sima legyen. Amikor már kihűlt, forgassuk hozzá a habbá vert tejszínt, és a 1,5 dl vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint. A krém 2/3-át egyenletesen oszlassuk el a piskótalapon, fektessük rá a másik lapot, majd tegyük hűtőszekrénybe dermedni. Pár óra elteltével vegyük ki a hűtőből, kenjük meg a piskóta tetejét lekvárral és oszlassuk el rajta a maradék vaníliás krémet. Újra tegyük hűtőbe dermedni.
Minél közelebb a tálaláshoz - A habhoz kezdjük el felverni a tojásfehérjét, és folyamatosan adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot. Mikor elfogyott, tegyük vízgőz fölé helyezett fémedénybe, és verjük tovább, amíg sűrű, fényes habot kapunk. Csillagcsöves nyomózsákból díszítsük a sütemény tetejét, oldalát ízlés szerint. Forró vízbe mártott késsel lehet a legszebben szeletelni.
Díszítéshez használhatunk ehető ostyát is (A4-es méret), amelyre tetszés szerinti mintát nyomtathatunk, így az Ünnepelt kívánsága szerinti torta készülhet.