Be kell vallanom, imádom a tarhonyát. Minden formában. Ezért ez az étel is a kedvenceim közé tartozik. Villámgyorsan és egyszerűen elkészíthető, olcsó. Mi kell még? Talán egy kevés füstölt kolbász... :) Gondolnád, hogy kevesebb, mint 500 forintból jól lakhat az egész család? Sőt a repeta is belefér. A bizonyítékot itt találod.
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg (dörzs)tarhonya
2 nagyobb szem krumpli (kb. 40 dkg)
1 közepes fej vöröshagyma
só
bors
2 teáskanál pirospaprika
5 dkg kolbász (Gyulai füstöltet használtam) - elhagyható
víz
olaj
Vegyünk elő egy lábost, öntsünk egy bele kevés olajat, forrósítsuk fel, és kezdjük el pirítani benne a tarhonyát magas lángon. Közben vágjuk fel apróra a vöröshagymát, pucoljuk meg a krumplit, kockázzuk fel, majd karikázzuk fel a kolbászt is. Közben gyakran kevergessük a piruló tarhonyát, egészen addig, míg sötétbarnára sülnek a szemek. Fontos, mert ez adja meg az alap ízt! Ekkor dobjuk rá a hagymát, a kolbászkarikákat, enyhén borsozzuk, és pár percig pirítsuk tovább együtt őket. Majd húzzuk le a tűzről, várjunk 1-2 percet, míg kicsit kihűl, szórjuk meg pirospaprikával, keverjük el, dobjuk rá a krumplikockákat, öntsük fel bő 1 liter vízzel (lehetőleg forróval, így időt spórolhatunk), tegyük vissza a tűzre, sózzuk (3 nagy csipet), és alacsony lángon, fedő alatt főzzük kb. 20 percig. Ne ijedjünk meg a bő létől, a tarhonya többszörösére fog dagadni. Amikor letelt a főzési idő, kóstoljuk meg az ételt. Sózzunk utólag, amennyiben szükséges, esetleg főzzük még pár percig, ha kemény maradt volna a tarhonya (véleményem szerint akkor jó, ha még egy icipicit kemény marad).
Tanács:
Aki nem fogyaszt húst, elhagyhatja a kolbászt, bár az ízből sokat fog veszíteni az étel. Esetleg egy füstölt kockával helyettesíthetjük.
Húsimádók tehetnek még bele virslit, vagy akár több kolbászt is. Sőt, olaj helyett kevés füstölt szalonna zsírján is piríthatják a tarhonyát. Rontani nem fog rajta ;)
Véleményem szerint a tarhonyás ételek a dörzstarhonyával sokkal finomabbak, mint 'sörét' testvérével.