Krumplis tarhonya, ahogy Kata konyhájában készül
2014. október 08. írta: orkat

Krumplis tarhonya, ahogy Kata konyhájában készül

Be kell vallanom, imádom a tarhonyát. Minden formában. Ezért ez az étel is a kedvenceim közé tartozik. Villámgyorsan és egyszerűen elkészíthető, olcsó. Mi kell még? Talán egy kevés füstölt kolbász... :) Gondolnád, hogy kevesebb, mint 500 forintból jól lakhat az egész család? Sőt a repeta is belefér. A bizonyítékot itt találod.

blog_21.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg (dörzs)tarhonya

2 nagyobb szem krumpli (kb. 40 dkg)

1 közepes fej vöröshagyma

bors

2 teáskanál pirospaprika

5 dkg kolbász (Gyulai füstöltet használtam) - elhagyható

víz

olaj

Vegyünk elő egy lábost, öntsünk egy bele kevés olajat, forrósítsuk fel, és kezdjük el pirítani benne a tarhonyát magas lángon. Közben vágjuk fel apróra a vöröshagymát, pucoljuk meg a krumplit, kockázzuk fel, majd karikázzuk fel a kolbászt is. Közben gyakran kevergessük a piruló tarhonyát, egészen addig, míg sötétbarnára sülnek a szemek. Fontos, mert ez adja meg az alap ízt! Ekkor dobjuk rá a hagymát, a kolbászkarikákat, enyhén borsozzuk, és pár percig pirítsuk tovább együtt őket. Majd húzzuk le a tűzről, várjunk 1-2 percet, míg kicsit kihűl, szórjuk meg pirospaprikával, keverjük el, dobjuk rá a krumplikockákat, öntsük fel bő 1 liter vízzel (lehetőleg forróval, így időt spórolhatunk), tegyük vissza a tűzre, sózzuk (3 nagy csipet), és alacsony lángon, fedő alatt főzzük kb. 20 percig. Ne ijedjünk meg a bő létől, a tarhonya többszörösére fog dagadni. Amikor letelt a főzési idő, kóstoljuk meg az ételt. Sózzunk utólag, amennyiben szükséges, esetleg főzzük még pár percig, ha kemény maradt volna a tarhonya (véleményem szerint akkor jó, ha még egy icipicit kemény marad). 

Tanács:

Aki nem fogyaszt húst, elhagyhatja a kolbászt, bár az ízből sokat fog veszíteni az étel. Esetleg egy füstölt kockával helyettesíthetjük. 

Húsimádók tehetnek még bele virslit, vagy akár több kolbászt is. Sőt, olaj helyett kevés füstölt szalonna zsírján is piríthatják a tarhonyát. Rontani nem fog rajta ;)

Véleményem szerint a tarhonyás ételek a dörzstarhonyával sokkal finomabbak, mint 'sörét' testvérével.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr556771025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ButtBazaar · http://buttbazaar.blogspot.hu 2016.06.21. 05:27:08

Ez tényleg jónak tűnik, olcsó és kiadós, és pont van itthol minden hozzávaló, azt hiszem ma ki is próbálom!

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2016.07.05. 15:53:12

@Butt_Bazaar_dot_net: Remélem, ízlett! Pont az olcsósága miatt szeretjük, mert emellett nagyon finom is. Minden igazi magyaros íz benne van...

Nyunyó33 2019.02.26. 16:24:27

a " kicsit kemény " tésztát az olaszok külön névvel illetik: dente keménységűnek hívják a nem puhára főzött tésztát
süti beállítások módosítása