Palacsinta
2013. november 30. írta: orkat

Palacsinta

Édesen vagy sósan. Hidegen vagy melegen. Töltve vagy magában. Csúsztatva vagy tekerve. Kézzel vagy villával. Szerintem mindegy. Így is, úgy is finom. Kétség nem fér hozzá. Elengedhetetlen 'hozzávaló' a jó minőségű, tűz forró palacsintasütő vagy teflon, és sok türelem, hogy győzd kivárni, míg kisütöd, és ne fogyjon el idő előtt... :))

blog_2_3.jpg

Palacsinta


Hozzávalók (kb. 6 db nagy méretű palacsinta lesz belőle):

Tésztához:

15 dkg liszt (finom)

3 dl tej

1 tojás

1 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda (esetleg víz)

késhegynyi cukor és só

kevés olaj (a sütéshez)

Töltelékhez:

lekvár

túró (tejföllel, citromlével, cukorral kikeverve)

kakaó

dió (darálva)

 

Tegyük egy mélyebb keverőtálba a tojást, cukrot, sót, lisztet, és kb. másfél deci tejet, majd dolgozzuk el csomómentesre. Ezután öntsük hozzá a maradék folyadékot (tejet+vizet), keverjük el, majd hűvös helyen pihentessük kb. 20-30 percet. Közben készítsük el vagy elő a tölteléknek valókat. A pihenőidő leteltével a legmagasabb lángon hevítsük fel a serpenyőt vagy palacsintasütőt, és pár csepp olajjal kenjük ki. Ha teljesen felforrósodott, egy merőkanál segítségével adagoljuk a nyers tésztát a sütéshez. Ha már a tészta széle kezd elválni a serpenyő falától, kukkantsunk alá, és győződjünk meg róla, hogy kellőképpen megsült-e. Ha igen, falapát vagy műanyag spatula segítségével fordítsuk meg, és rövid ideig süssük tovább. Ha kész, borítsuk tányérra, töltsük meg, majd fogyasszuk kedvünkre, amennyi csak jól esik.

blog_1_5.jpg

Tanács:

A serpenyőt a létező legforróbbra kell hevíteni sütés közben, különben leragadhat, elszakadhat a tészta.

A töltelék számtalan variációt rejt magában. Mivel a tészta se nem édes, se nem sós, nem csak édesen szolgálhatjuk fel. Mi nem szoktunk szívbajosak lenni - a túróra hol kakaót, hol lekvárt teszünk, a lekvárt kakaóval dúsítjuk, a diós töltelék szárazságát pedig csokiszósszal vagy házi lekvárral enyhítjük.

Célszerű eleve 2-3-szoros mennyiséggel dolgozni, úgysem lesz elég... :)


inenglish.gif

 

 

 

 

You can find the recipe in English HERE.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr785668745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása