Nem tudom, ki, hogyan áll a levesekkel, de én elég válogatós vagyok e téren. Szeretem a tartalmas, mindent bele fajtát, mint a gulyás, bab vagy raguleveseket; a krémlevesekért egyenes rajongok, de a szimpla 'átlátszó' félével ki lehet kergetni a világból. Na, ez garantáltan nem az 'átlátszók' családjába tartozik. Mindemellett a kelbimbó édességét rendkívül jól ellensúlyozza a lé savanykássága, és mint 'galuska fan', a vajas galuska csak hab a tortán. Szóval egyszerűen nagyszerű!
Kelbimbó leves vajas galuskával
Hozzávalók:
A leveshez:
25 dkg kelbimbó
3 dkg vaj
só
bors
2 liter hús- vagy zöldségleves alaplé vagy víz+leveskocka
4 dl kefír (vagy 1 kis pohár laktózmentes tejföl)
2 evőkanál liszt (mindegy milyen)
A vajas galuskához:
1 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál finomliszt
1 felvert tojás
csipetnyi só
Egy lábosban felolvasztom a vajat, majd beleteszem a friss vagy fagyasztott kelbimbót, pár percig pirítom, sózom és enyhén borsozom. Felengedem az alaplével vagy vízzel, és ízesítem leveskockával. Forrástól számított kb. 30 perc alatt puhára főzöm a kelbimbót, eközben elkészítem a galuskát. Ehhez az 1 dkg olvasztott vajat kikeverem a felvert tojással, a liszttel és a sóval. (Nem túl sűrű tésztát kapunk.) Kiskanállal galuskákat szaggatok a forró levesbe. Ha a galuskák feljöttek a leves tetejére, a kefirt fél dl vízzel és 2 evőkanál liszttel simára keverem. Ezután beleöntöm a levesbe. Körülbelül 10 percig főzöm. Ízlés szerint ízesítem sóval, esetleg egy kis friss petrezselyemmel.
Tanács:
Az egyszerűség kedvéért én általában fagyasztott kelbimbót használok, így nem kell vesződni a pucolással. Nem lesz rosszabb tőle a leves, viszont a kedvünk garantáltan jó marad, hogy nem kellett időt pazarolni a zöldség tisztogatására.
A galuska szaggatását érdemes kávés kanállal csinálni, mert eléggé megdagadnak. Aki nagyon szereti a levesbetétet, tehát igazi galuska ’fan’, az egész nyugodtan megduplázhatja az adagot, elfér a levesben… Kipróbáltam… :)
Nem a kefírt öntöm a levesbe, hanem a vizes-kefíres-lisztes keverékhez merek 2-3 merőkanállal a léből, azzal elkeverem, és utána borítom a levesbe, így elkerülendő a csomósodást.
Kefír helyett lehet laktózmentes tejfölt is használni, de abból elég egy kis pohárnyi, így laktózérzékenyek is bátran ehetnek belőle.