Citromos-joghurtos torta sütés nélkül áfonyával
2020. július 02. írta: orkat

Citromos-joghurtos torta sütés nélkül áfonyával

Kata konyhájából

afonyas_joghurttorta.jpg

Hozzávalók (20-22 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

1 csomag zabkeksz (21,5 dkg)

5 dkg olvasztott VAJ

A krémhez:

2 dkg porzselatin + 8 ek víz

2 dl habtejszín (lehetőleg Hullala)

13 dkg kristálycukor

2 citrom kifacsart leve+húsa

35 dkg natúr joghurt    

10 dkg tejföl (20%-os)

1 citrom reszelt héja

15-20 dkg áfonya (vagy más bogyós gyümölcs)

 

Előkészítjük a torta végleges helyét - én tortaállványon dolgoztam -, de lehet tálcán vagy tortatartó/hordozó alján is. A közepére helyeztem a tortaforma gyűrűjét, majd a darált kekszes, olvasztott vajas masszát az aljába egyengettem. Amíg a krémmel dolgozunk, tegyük a hűtőbe az alapot, hogy megdermedjen. A krémhez a zselatint a zacskón található utasítások szerint készítsük el, majd hagyjuk hűlni, míg a krém többi részével dolgozunk. A citromok levét kifacsarjuk, majd a cukorral együtt egy kisebb lábosban, lassú tűzön, összefőzzük, hogy a cukor felolvadjon. A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtot, tejfölt és reszelt héjat összekeverjük, beleöntjük a cukros-citromos levet, hozzáadjuk a langyosra hűlt, de még folyós zselatint (ha nagyon megdermedt volna, melegítsünk rá, úgy újra folyós lesz), majd a tejszínhabot is beleforgatjuk. Elővesszük az alapot, rákanalazzuk a krémet és beledobáljuk az áfonyát. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. 

Amikor letelt a szilárdulási idő, a forma karikáját körbevágjuk egy késsel, hogy könnyebben elváljon a krémtől, és ízlés szerint díszítjük, ha szükségesnek érezzük. Hidegen tálaljuk. Meleg nyári estéken csodás hűsítő élmény...

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6315978630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.