Aranygaluska, ami garantáltan bearanyozza a napod!
2013. február 24. írta: orkat

Aranygaluska, ami garantáltan bearanyozza a napod!

Sokszor kacérkodtam a gondolattal, de eddig még sosem mertem belevágni az aranygaluska készítésébe. Aztán a kíváncsiság győzedelmeskedett, és nekiláttam. Hát minden önteltség nélkül állíthatom, csodásan sikerült! Félelmeim, miszerint a tésztája majd túlságosan nyögve-nyelős, fojtós lesz, szerencsére nem igazolódtak be. Kívülről ropogós, belülről lágyan foszló tészta sikeredett, amit egy csábító cukros-diós bunda ölel körül… és a tetejére a vaníliamártás elengedhetetlen koronája ennek a szívet-lelket melengető édességnek. Ezt a receptet csak ajánlani tudom azoknak, akik tartanak a kelt tésztáktól, ezzel biztosan sikerül!!! Próbáljátok ki, hogy Ti is részesei lehessetek ennek az élvezetnek!

 blog.jpg

Aranygaluska vaníliamártással

 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt

2,5 dkg margarin

2,5 dkg élesztő

2,5 dkg cukor

1 tojás

1,3 dl tej

3 csipet só

1 citrom reszelt héja

 

A tepsibe rendezéshez:

10 dkg darált dió

10 dkg cukor

olvasztott margarin (kb. 5-8 dkg)

 

A vaníliamártáshoz: 

1 l tej

1 csomag vaníliás puding

1 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál cukor

 

A tejet megmelegítjük, hogy langyos legyen. Majd belemorzsoljuk az élesztőt, és beleszórjuk a cukrot is, majd jól összekeverjük, és félretesszük kicsit pihenni, hogy az élesztő felfusson. Eközben kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, tojást, a citrom reszelt héját, és az olvasztott margarint is. Mire ezzel készen vagyunk, valószínűleg az élesztő is felfutott, amit szintén a lisztes keverékhez öntünk, és összedolgozzuk. Lehet kézzel, vagy a keverőgép dagasztószálával is. Utóbbival jóval egyszerűbb. Ha készen vagyunk, és az edény falától szépen elváló egynemű anyagot kaptunk, tegyük félre meleg helyre egy konyharuhával letakarva kb. 30-40 percet keleszteni. Ezután kilisztezett deszkán hosszú kígyót formázunk belőle, és kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk.                                                              

A darált diót a cukorral összekeverjük. A margarint felolvasztjuk, és kezdődhet is a tepsibe vagy tortaformába rendezés, miután sütőpapírral kibéleltük. A tésztaszeleteket egyenként az olvasztott margarinba mártjuk, majd a diós cukorba forgatjuk, és a bélelt tepsibe rakjuk, szépen egymás mellé.

web_2.jpg

Még minimum 30 percig kelesztjük a tepsiben. Közben a sütőt előmelegítjük, és 170 fokon, gázsütőben 3-4-es fokozaton 25-30 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.       

web_1.jpg                

Amíg sül a tészta, elkészítjük a vaníliamártást. A vaníliás pudingport elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és egy kis tejjel, hogy csomómentes legyen. Ezután a maradék tejet felforraljuk, a pudingot beleöntjük, és eleinte gyakori, majd folyamatos keverés mellett besűrítjük, ami körülbelül 1-2 perc forralást jelent. Még langyosan tálaljuk, mert úgy a legfinomabb.

3_6.jpg

Tanács:

Nyugodtan lehet dupla mennyiséggel dolgozni, akkor kb. 8 személy lakhat jól az édességgel.

Ha nincs friss élesztőd otthon, lehet szárítottal is dolgozni, ugyanolyan lesz a végeredmény.

A diót nem darálom teljesen porrá, hanem inkább durvára, így még érdekesebb a lágy tészta, durva dió és selymes mártás egysége.

Ha laktózmentes tejjel dolgozunk mind a tészta dagasztásakor, mind a mártás elkészítésekor, akkor laktózérzékenyek is fogyaszthatják a desszertet.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr365101346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorottya Tóth 2013.02.24. 14:23:13

Ez sajnos ellenállhatatlan volt...:) tuti, hogy megcsinálom!!!!:)
süti beállítások módosítása