Zöldséges lepénykék cukkiniből és csicsókából olaj nélkül, sütőben sütve. Most parmezánnal és füstölt ízben készült.
Hozzávalók 10 nagy lepényhez:
30 dkg pucolt csicsóka
60 dkg hámozott és kimagozott cukkini
2 tojás (L-es)
2 evőkanál zabpehelyliszt
só
bors
fokhagyma (1 kisebb gerezd vagy csapott mokkáskanál por)
5 dkg füstölt sonka kockázva
5 dkg füstölt sajt
3-5 dkg parmezán sajt
A cukkinit és a csicsókát megpucoljuk és a reszelő kisebbik lyukán lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk pár percet pihenni. Közben a sütőt felmelegítjük 220 fokra – alsó-felső sütés.
A zöldségek levet fognak ereszteni, amit nyomjunk ki, és vegyük ketté az alapot. Az egyik feléhez keverjük hozzá a reszelt parmezán sajtot, 1 tojást, 1 evőkanál zabpehelylisztet és a fokhagymát. Ízlés szerint lehet még sózni. A másik feléhez adjuk hozzá a másik tojást, 1 evőkanál zabpehelylisztet, kockázott füstölt sonkát és reszelt füstölt sajtot. Jól keverjük el a masszákat, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire halmozzunk körülbelül 2 evőkanálnyi lepényeket. Kicsit lapítsuk el őket, és toljuk az előmelegített sütőbe. 20-25 perc alatt éppen finomra sülnek. Pár perc hűtés után tejfölös mártogatóssal vagy csak magában fogyasszuk el.