Eszkimó szelet Kata konyhájából
2019. március 04. írta: orkat

Eszkimó szelet Kata konyhájából

Legújabb szerelmem a főzött krém. Jó édesen, vaníliásan. Egy kis savanykás gyümölccsel ellensúlyozva. Jelen esetben pihe-puha, diós piskóta-ágyon. A tetejére még véletlenül sem olvasztott csoki, hanem főzött kakaós bevonat kerül. Ez így tökéletes. Türelmesen kivárva a másnapot, hogy könnyen és szépen lehessen szeletelni. De senkit nem vetnék meg azért, mert idő előtt megkóstolja...

2_50.jpg

 

Hozzávalók:

Tésztához:

4 tojás

30 dkg cukor

20 dkg liszt

1 kk kávé

1 csomag sütőpor

10 dkg darált dió

10 ek víz

Krémhez:

5 evőkanál rétes liszt

fél liter tej

30 dkg vaj+30 dkg porcukor (vagy ízlés szerint kevesebb)

1 tk vanília aroma

Mázhoz (vagy arányosan növelve a mennyiségeket, lehet több mázat is készíteni):

3 evőkanál víz

3 evőkanál cukor

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

5 dkg margarin/vaj

+ savanykás ízű lekvár ízlés szerint

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Közben béleljünk ki egy mélyebb tepsit, nagyjából 20x30 cm-eset. A tésztához válasszuk ketté a tojásokat, majd a sárgákat keverjük ki a cukorral fehéredésig, adjuk hozzá a vizet, kávét. Miután a száraz hozzávalókat is kimértük, egy mélyebb keverőtálban elegyítsük a nedves összetevőkkel. Ha ezzel megvagyunk, verjük fel a tojás fehérjéket kemény habbá, majd óvatosan keverjük el a sűrű masszával. Amennyire csak tudunk, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze. Amikor készen vagyunk, öntsük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd toljuk az előmelegített sütőbe, nagyjából 35-40 percre - tűpróba!!!

Amíg a tészta sül, főzzük össze a lisztet a tejjel nagyon sűrű krémmé. Amikor kész van, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, verjük habossá a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a vaníliával, végül keverjük össze a kihűlt besamellel.

Az időközben megsült tésztát hűtsük ki, vágjuk ketté, hogy nagyjából egyforma vastagságú lapokat kapjunk. Az egyiket fektessük a sütemény végső helyére - tálca, tálaló -, kenjük meg jó vastagon valamilyen savanykás ízű lekvárral, majd borítsuk be  a másik tésztalappal. Egyenletesen oszlassuk el rajta a krémet - lehet sütőkeretet használni, hogy ne folyjon le -, majd tegyük hűtőszekrénybe pár órára dermedni.

A pihenőidő elteltével készítsük el a mázat. Kis lábosban főzzük fel a vizet a cukorral és kakaóporral, amíg a cukor el nem olvad. A tűzről levéve, keverjük el benne a vajat, és még langymelegen oszlassuk el a krém tetején. Tegyük újra hűtőbe pár órára, vagy akár egy egész éjszakára is. Másnap szépen szeletelhető lesz.

1_68.jpg

Köszönet Kolléganőmnek a receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3014620922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.